Кучма визнав, що РХБ-батальйон рятує репутацію України

Четвер, 20 березня 2003, 20:21
Президент України, верховний головнокомандуючий країни Кучма віддав у четвер наказ про передислокацію українського батальйону радіологічного, хімічного і біологічного захисту (РХБ-батальйон) до Кувейту.

Про це Кучма заявив у четвер увечері, звертаючись до українського народу у зв'язку зі схваленням Верховною Радою рішення про відправлення батальйону.

Разом з тим президент підкреслив: "Позиція України залишається категоричною і незмінною: ми проти війни. На жаль, як це часто бувало в історії людства, - дипломатія в цій ситуації зазнала фіаско. Тепер - час, коли говорить зброя".

Він підкреслив, що Україна залишається вірною своєму стратегічному партнерству, насамперед, зі Сполученими Штатами Америки. "Ми є членами антитерористичної коаліції і вважаємо своїм головним обов'язком - боротися з цим злом, найбільшим злом у 21-му столітті. Хоча шкодуємо, що проблему не вдалося вирішити в рамках можливостей міжнародних організацій", - сказав Кучма.

Президент особливо підкреслив, що український батальйон не буде брати участь у бойових діях. "У будь-якому випадку, його висока місія - суто гуманітарна: робити допомогу мирному населенню, якщо зброю масового знищення все-таки застосують", - відзначив він.

За словами Кучми, запрошення українських військових свідчить про їхню кваліфікацію, світовий рівень підготовки, а також про те, що "Україна має унікальний за світовими мірками досвід", набутий під час ліквідації техногенної й екологічної катастрофи у Чорнобилі.

"І саме тому - ніхто краще за нас не знає, що таке реальна небезпека радіоактивного зараження і як рятувати в таких умовах людей. Я вже не кажу про світову небезпеку екологічної катастрофи, що, якщо, не дай Боже, все ж таки станеться, стосуватиметься практично кожної країни нашої планети", - сказав голова держави.

Президент підкреслив, що до Кувейту їдуть не новачки. "Серед наших військових - чимало тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях, у миротворчих місіях під егідою міжнародних організацій", - зазначив він. Разом з тим, Кучма висловив сподівання, що професійні навички українських військових у цьому конфлікті не знадобляться.

Звертаючись до солдатів українського РХБ-батальйону Кучма сказав: "Де б ви не були, ви повинні відчувати: Україна з вами, Україна поруч. Ми будемо з вами постійно, ми будемо чекати вашого повернення додому, і будемо молитися за благополучне закінчення війни для кожного з вас. Однак і ви маєте усвідомлювати: там, де ви - там обличчя, там прапор, там репутація України", - сказав Кучма.

"І нехай допоможе вам Бог", - завершив президент.

Інтерфакс-Україна

Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...