Ірак показав по ТБ полонених і убитих американців. США і Британія порушують правила війни. Але просуваються до Багдада

Четвер, 20 березня 2003, 23:00
Про початок війни читайте тут

США визнають утрати

У ході боїв під іракським містом Ен-Насірія на півдні Іраку загинуло менше 10 осіб, а 12 американських військовослужбовців вважаються зниклими без вісти. Про це на брифінгу в Катарі повідомив представник штабу Центрального командування Збройних сил США (СЕНТКОМ).

За його словами, з 12 зниклих без вісти, деякі, вочевидь, потрапили в полон і були показані в неділю по іракському телебаченню.

Представник СЕНТКОМ відзначив, що в районі Ен-Насірії мали місце жорстокі бої з іракською армією.

РІА "Новости"

Американці починають висадку на півночі Іраку

США приступили до висадки своїх військ на півночі Іраку, де минулої ночі на аеродромі між містами Мосул і Кіркук приземлилися перші чотири військово-транспортних літаки з американськими десантниками. Про це повідомляє телекомпанія Ен-Бі-Сі.

В даний час основні дороги в районі Кіркука перекриті і підготовлені для прибуття основного контингенту американських військ.

Посилаючись на очевидців, Ен-Бі-Сі повідомляє, що, готуючи до висадки, протягом минулого дня по Кфркуку наносили удари літаки Б-52.

У своїй короткій заяві в неділю на галявині Білого дому після прибуття з Кемп-Девіда президент США Джордж Буш підтвердив, що США "збільшили свої війська" на півночі Іраку.

РІА "Новости"

Ірак показав світові полонених і убитих американців

Влада Іраку, як і обіцяла, показали захоплених у полон американських військовополонених.

У неділю телеканал "Аль-Джазіра" й інші арабські телеканали показали кілька сюжетів. На одному з них рядова Шон (прізвище не назвала, 30 років, штат Техас) повідомила, що вона з ремонтного батальйону. Поранена в ліву ногу афроамериканка розповіла, що їй 30 років, що вона служить в армії 8 років, а в Ірак прийшла разом з військами.

Рядовий Джозеф Персон (штат Техас) повідомив, що прибув до Іраку за наказом командування. На допиті він відмовився назвати ім'я командира частини.

Ще один американський військовополонений - рядовий Персі Міллок стверджував, що "ні в кого не стріляв і не убивав". За його словами, в Ірак він прийшов, виконуючи наказ. На питання навіщо ж він прийшов в Ірак, солдатів промовчав.

Показаний солдат був одягнений у майку, йому на вид років 20. Американець стрижений наголо, носить окуляри.

Крім того, у полон захоплений поранений рядовий Ендрю (прізвище нерозбірливе), також з Техаса і сержант Джеймс Райли (штат Нью-Джерсі, 31 рік).

Усі вони виглядали дуже зляканими.

Телеканал "Аль-Джазіра" показав також, за його словами, британського льотчика, узятого в полон у неділю в Багдаді. Як передає кореспондент РІА "Новости", чорно-білий видезапис був схожий на зроблений аматорською камерою.

Льотчик був захоплений в очеретах на березі ріки Тигр у Багдаді. Сотні городян спостерігали за його пійманням.

Ніяких імен і подробиць не повідомлялося.

Крім того, "Аль-Джазира" показала декількох убитих в Іраку американських військовослужбовців зі слідами важких поранень. За даними телеканала, вони були убиті в бої під містом Эль-Мансурія, на захід від Багдада.

На кадрах показані тіла шести військовослужбовців. Обличчя трьох з них були прикриті тканиною. На тулубі кожного убитого виложені особисті жетони, листи, особисті речі.

Окремо був показаний сюжет, на якому убитий американець лежить біля цистерни з водою.

Телеканал показав також документи, зброю й амуніцію, захоплені в бої під містом Ен-Насірія. Під цим містом, за даними американських СМИ, морські піхотинці США понесли важкі втрати, коли потрапили в засідку.

Пентагон вкрай обурений показом військовополонених.

Показ їх по телебаченню "таким чином, що принижує їх", є порушенням Женевської конвенції, заявив Дональд Рамсфелд в інтерв'ю телекомпанії Сі-Ен-Ен.

Звертаючи далі безпосередньо до іракської влади, глава Пентагона закликав їх поводитися з американськими військовополоненими відповідно до Женевської конвенції - так само, як, за його словами, американці поводяться з іракськими.

Тим часом раніше Ірак заявив, що вважає воюючих в Іраку американців найманцями і тому на них не поширюється дія Женевської конвенції.

У США тільки телеканал Сі-Бі-Ес показав лише невеликий уривок запису допиту, попередивши телеглядачів, що це "важкі кадри". Телеканал "Фокс" повідомив, що його керівництво вирішило "з етичних міркувань" не показувати полонених американців.

Раніше всі американські телеканали обійшов запис здачі в полон, по їх твердженню, іракських військовослужбовців. Американські солдати ставили них на коліна перед телекамерами, робили ретельний обшук. Багато хто лежав на землі, сиділи на корточках в принизливих позах, а деякі іракці були поранені.

Як відзначають оглядачі, цей показ не викликав обурення в Пентагоні.

РІА "Новости"

США і Британія порушують правила війни

Правозахисні організації звинувачують США і Великобританію в порушенні правил ведення війни.

Як повідомив РІА "Новости" представник правозахисної організації "Міжнародна амністія", американські й британські війська захопили об'єкти водо- і електропостачання біля Басри і припинили подачу води й електроенергії в місто.

Ці дії американців і британців є грубим порушенням Женевської конвенції - військові "не мають права використовувати такі методи для психологічного тиску на мирне населення", підкреслив представник правозахисної організації.

Цивільне населення, нагадав він, не може бути об'єктом дій під час військових конфліктів, так само як і об'єкти життєзабезпечення

РІА "Новости"

США і Британія використовують у бомбах уран

Збройні формування США і Великобританії використовують в Іраку снаряди з урановою начинкою. Про це повідомило іранське агентство ІРНА.

Воно також повідомляє про важкі бої в південному іракському місті Басра. На думку військових спостерігачів, формування США і Великобританії вживають заходів із взяття Басри в кільце.

РІА "Новости"

США і союзники просуваються до Багдада

По даним з місця подій, незважаючи на уповільнення темпів воєнної операції в Іраку військам США і їхнім союзникам удалося значно просунутися всередину іракської території. Зі свого боку Багдад повідомляє про успіхи іракської армії.

У неділю зранку сили антиіракської коаліції продовжували бомбардування Багдада.

Тим часом міністр закордонних справ Іраку Наджи Сабрі заявив у неділю, що іракським ПВО удалося збити американський літак над Багдадом.
В інтерв'ю сірійському телебаченню він сказав: "У суботу, виїжджаючи з Багдада, ми почули вибухи над одним із пригородів, ми подивилися на небо і побачили американський літак, який падав". Глава іракського МЗС уточнив, що літак був збитий "іракською ракетою" над кварталом Аби Грейб. Зі свого боку Пентагон заявив, що не має підтвердження повідомленням про збитий над Багдадом літак.

Разом з тим посол Іраку в Москві Аббас Халаф повідомив, що за минулу добу іракські ПВО збили під Багдадом три американських літаки. "Два американських льотчики з одного з підбитих літаків захоплені і незабаром будуть показані по іракському телебаченню", - сказав Халаф.

Із просуванням всередину території Іраку сили антиіракської коаліції, відповідно до повідомлень, зіштовхуються зі зростаючим опором американської армії й ополчення.

У той же час, за інформацією Сі-Ен-Ен, американські війська пройшли половину відстані від Кувейту до Багдада. Одна з дивізій уже переправилася через Євфрат у районі міста Насирія, повідомляє Сі-Ен-Ен.

Зі свого боку іракське телебачення підтвердило, що американські війська ведуть бої на підступах до міста Наджаф у 160 кілометрах на південь від Багдада.

Надходять непідтверджені повідомлення, що при спробі десантуватися в районі Багдада в полон були узяті 20 американських парашутистів. Російський "Перший канал" наводить ці дані з посиланням на повідомлення арабського супутникового каналу.
У той же час якихось подробиць цього інциденту і даних про його час не наводиться.

Інтерфакс

США збили літак союзників

Командування антиіракської коаліції подає уривчасті відомості про свої втрати за час операції в Перській затоці.

Відповідно до них, більшість військовослужбовців загинули в результаті неузгоджених дій підрозділів союзників.

Заступник міністра закордонних справ Великобританії Майк О'Браєн підтвердив у неділю факт знищення британського військового літака, збитого протиракетним комплексом союзників "Петріот". За його словами, ідеться про винищувач-бомбардувальник "Торнадо".

"На жаль, можна сказати, що відбулася серія трагічних подій, зокрема з цим літаком "Торнадо", збитим біля кувейтської границі", - сказав О'Браєн.

За його словами, у даний час ведеться розслідування цього інциденту.

Інший інцидент відбувся в суботу ввечері в розташуванні 101-ої повітряно-десантної дивізії армії США, дислокованої в північному Кувейті, який поки що не брав участі в бойових діях. Як повідомляє телеканал CNN, американський солдат закидав гранатами намет командного складу одного з підрозділів дивізії в таборі "Пенсильванія".

У результаті вибуху двох гранат постраждали, за різними даними, від 12 до 16 осіб. Один з поранених помер пізніше в госпіталі.

За підозрою в причетності до теракту затриманий і дає свідчення американський військовослужбовець, сержант інженерних військ, повідомляє телеканал Sky News.

Разом з ним були арештовані ще дві особи – кувейтські перекладачі. За попередньою версією, сержант, американський мусульманин, що стояв в охороні табору, кинув по одній гранаті в три намети командного складу дивізії, передає ABC News.

Тим часом посол Іраку Халаф підтвердив факт загибелі в районі іракського міста Басра російського громадянина, імовірно, журналіста. Повідомлення про цю загибель з'явилися в ЗМІ минулої суботи.

Як заявив посол, цей росіянин увійшов на територію Іраку з Кувейту разом з американськими військами.

"Під Басрой він разом з 50 іракськими мирними жителями потрапив під ракетний обстріл американських інтервентів", - сказав Халаф.

"Пораненим він був доставлений у госпіталь Басри, де, на жаль, пізніше помер. Представники іракського Червоного хреста знайшли в нього документи, які засвідчують, що він є громадянином Росії, а також картку готелю "Шератон" в Ель-Кувейті", - відзначив посол. Він сказав, що поки не знає імені й прізвища убитого.

Халаф відзначив також, що разом з росіянином загинули 50 мирних іракських мешканців, у основному жінок і дітей.

Інтерфакс

Американці взяли Насирію

Іракське місто Насирія взяте американо-британськими військами. Про це повідомила британська телекомпанія "Скай-ТБ" із посиланням на представника Центрального командування ВР США у Катарі.

Як повідомлялося напередодні, біля цього міста було зупинено просування 3-ї механізованої дивізії США у зв'язку з наполегливим опором, який чинили іракські війська.

До цього району були підтягнуті додаткові сили американських і британських військ, а також надана підтримка з повітря штурмовою авіацією.

Крім того протягом суботи США завдали декілька повітряних ударів по містах Кіркук, Мосул та ряду інших об'єктів на півночі Іраку. Як повідомив супутниковий телеканал "Аль-Арабійя", у місті Кіркук був завданий ракетний удар по військовому об'єкту, у Мосулі - по президентському палацу.

У також час генерал, командуючий військами коаліції, генерал Томмі Френкс спростував повідомлення про те, що американські взяли під свій контроль місто Барса, що знаходиться на шляху до Багдада.

РІА "Новости"


В Іраку пропали журналісти

У районі бойових дій у іракського міста Умм Каср на півдні країни зникло троє іноземних журналістів. Про це повідомило інформоване джерело у Міноборони Кувейту місцевому агентству новин Куна.

За попередніми даними, кореспонденти знаходилися на позиціях американо-британського експедиційного корпусу. Джерело не виключило імовірність того, що журналісти загинули у ході запеклих боїв на цьому напрямі 21-22 березня.

У Міноборони Кувейту не мають у своєму розпорядженні даних ні про громадянство репортерів, ні про їх імена.

За відомостями міністерства інформації Кувейту, в еміраті на початок американо-британської операції проти Іраку знаходилося 1,5 тис іноземних кореспондентів, частина з яких увійшли разом із військами в Ірак.

РІА "Новости"

У ході бомбардування загинули іракські міністри

Внаслідок нічного бомбардування Багдада поранення отримали 207 цивільних осіб, у більшості своїй жінок і дітей. Про це повідомив у суботу міністр інформації Іраку Мухаммед Саїд ас-Саххаф.

Також за повідомленням міністра охорони здоров'я Іраку Медхата Мубарака внаслідок останнього бомбардування Багдада загинули три людини.

Російський Перший телеканал із посиланням на офіційне іракське джерело повідомив, що у районі Багдада збитий американський літак, а американський льотчик, який катапультувався взятий у полон.

У результаті першого авіаудару по Багдаду у четвер були знищені три високопоставлених іракських керівника, стверджує Ей-Бі-Сі. Мова йде про віце-президента Іраку Тахе Ясіні Рамадана, заступника голови Ради революційного командування Іззата Ібрагима і двоюрідного брата Хусейна Алі Хасана Маджіда. Як відзначає Ей-Бі-Сі, цей висновок зроблений на основі радіоперехватів. Однак раніше практично жодну з подібних заяв американські власті не підтверджували.

Інтерфакс

Втрат військової техніки зазнає і коаліція, й іракські війська

У районі розташованого на півдні Іраку міста Басри силам американсько-британської коаліції вдалося підбити 15 іракських танків і
бронетранспортерів, повідомила телекомпанія Сі-Ен-Ен.

Її кореспондент передав з місця події, що в околицях міста триває запеклий бій. Околиця Басри оповита димом, чути часті вибухи. Про втрати коаліційних сил нічого не повідомляється.

Бій має "запеклий характер", повідомило американське військове джерело агентству ЕФЕ. З його слів, американські танки, що підтримуються вертольотами "Кобра" і 155-міліметровою артилерією, ведуть бій з іракськими танками Т-65. Басра лежить на шляху наступу американсько-британських військ на Багдад.

Також західні телеканали з посиланням на Пентагон повідомили, що 51-а дивізія іракських військ здалася англо-американським військам біля міста Басра. У полон, як стверджує американське військове відомство, здалося 8 тисяч військовослужбовців. Однак поки такі твердження нічим не підкріплені: телеканали показали лише десяток чоловік, яких, на думку оглядачів, з натяжкою можна назвати солдатами регулярної армії.

Міністр інформації Іраку Саїд Ас-Саххаф на прес-конференції вранці у суботу спростував повідомлення про здачу у полон 51-ої іракської дивізії. Він заявив, що збройні сили Іраку зупинили й оточили англо-американську колону у районі міста Нассрія.

Іракський міністр також повідомив, що портове місто Умм-Каср не знаходиться під контролем наступаючих американців.

Немає ясності й у ситуації на півострові Фао на півдні Іраку. Офіційний представник іракської армії заявив, що боротьба за півострів триває, спростувавши твердження про захоплення Фао. Як відзначає командування іракської армії, "піхота противника, підтримана танками, ввійшла на півострів Фао, але там вони потрапили під інтенсивний вогонь іракської артилерії".

У запеклі бої довелося вступити і 3-й механізованих дивізії США, яка здійснює кидок на Багдад. На переправі через Євфрат американці вступили у бій з підрозділами іракської армії, підтриманої республіканською гвардією.

Згідно з повідомленням представника Міноборони Великобританії, два вертольоти британської ВПС рано вранці зіткнулися над Перською затокою. Сім членів їх екіпажів вважаються безвісти зниклими. Однак пізніше офіційний представник британських сил підтвердив загибель екіпажів.

Іракське командування заявляє, що вдалося втримати найважливіші стратегічні пункти на півдні й півночі країни. Зазначається, що іракській армії вдалося у перший день активної польової операції американо-британських військ успішно відбивати атаки.

РІА "Новости"

У результаті бомбардування загинув громадянин Росії

Унаслідок бомбардування американською авіацією міста Басра загинув громадянин Росії. Про це повідомив у суботу катарський телеканал "Аль-Джазіра".

За даними кореспондента телеканалу, усього в результаті авіаудару на місто загинуло понад 50 осіб. Серед убитих - громадянин Росії.

РІА "Новости"


Франція також відправляє на війну РХБ-батальйон

Франція направить у Катар спеціальний підрозділ ядерного, бактеріологічного і хімічного захисту. Про це повідомило в суботу міністерство оборони Франції.

Передбачається, що фахівці-дезактиватори відправляться на Близький Схід у суботу увечері.

У міністерстві оборони уточнили, що відправка спеціального підрозділу проводиться у відповідності з угодою, підписаною між Францією й Катаром.

РІА "Новости"


Вночі на Багдад упали понад 1 000 ракет

Минулої ночі американські війська випустили понад тисячу крилатих ракет по Багдаду і застосували 20 тисяч тонн напалму проти іракського міста Басра, заявив у суботу "Інтерфаксу" посол Іраку в Москві Аббас Халаф.

"У результаті є жертви, в основному, серед мирного населення. Серед іракських військових втрат немає", - сказав посол.

Він не підтвердив інформацію про те, що турецькі війська увійшли в Іракський Курдистан. "Щодо цього поширюються різні спекуляції. Поки у нас достовірної інформації немає", - підкреслив Халаф.

На питання, які будуть наслідки, якщо турецькі війська дійсно увійдуть до Іракського Курдистану, посол сказав: "Це буде війна. Курди не приймають турків".

Тим часом і в суботу рано вранці після кількох часів затишшя Багдад знов зазнав бомбардування.

Нові вибухи пішли після того, як напередодні увечері сили американо-британської коаліції завдали по Багдаду найпотужнішого з початку операції ракетно-бомбового удару.

Неназваний американський офіційний представник заявив Сі-Ен-Ен, що цей наліт є початком "Дня Д" - "масованої серії бомбових ударів, покликаних посіяти "шок і тремтіння" серед іракського керівництва.

Сі-Ен-Ен показала панораму іракської столиці, осявану розривами бомб і здригається від сильних вибухів. Іракські сили ППО вели вогонь по повітряних цілях.

Кореспондент американської телекомпанії Ен-Бі-Сі повідомив із Багдада, що повністю знищені не менше 20 урядових будівель. Він повідомив, зокрема, про потужний вибух у тому місці, де знаходилися палаци Хусейна, штаб-квартира партії Баас, комплекс сил безпеки й інші важливі об'єкти.

Багато джерел повідомляють, що внаслідок бомбардування був зруйнований Палац республіки - один з архітектурних символів країни.

Пізніше міністр інформації Іраку провів прес-конференцію на руїнах палацу "Салям". Міністр заявив, що ці руїни тепер стануть символом Багдада.

Телеканал Euronews повідомив вранці в суботу, що за даними джерел в ЦРУ США, під час першого удару по іракській столиці, покликаного обезголовити режим Саддама Хусейна, загинули двоюрідний брат іракського лідера Алі Хасан аль-Маджид, віце-президент країни Таха Ясин Рамадан і заступник голови Ради революційного командування Іззат Ібрагім. Цей висновок вони зробили на підставі радіоперехоплення переговорів іракських керівників. Реакція іракської сторони на цю заяву поки не надходила.

Інтерфакс


Коаліція бомбить тільки військові об'єкти

Британські ВПС використовують для бомбардування "тільки бомби і ракети точного наведення". Про це телефоном повідомив представник командування угрупованням британської ВПС у Кувейті Джон Файнс.

З його слів, британська ВПС бере у п'ятницю активну участь у завданні ударів по Іраку. "Всі цілі, що атакуються - тільки військові, які були визначені після ретельного опрацювання", - сказав Файнс.

З його слів, у ході бомбардування "докладаються всі зусилля для того, щоб мінімізувати жертви серед цивільного населення і не завдавати збитків об'єктам цивільної інфраструктури".

У війні проти Іраку Великобританія задіяла близько 100 бойових літаків.

РІА "Новости"

США бомблять батьківщину Хусейна

Одночасно з початком нової серії ракетно-бомбових ударів по Багдаду потужний удар був завданий по рідному місту Саддама Хусейна Тикриту. Про це повідомив телекомпанії Ен-Бі-Сі телефоном її кореспондент-стрінгер з посиланням на очевидців удару по Тикриту.

За їх словами, потужні вибухи були видні у тому місці, де знаходилися штаби двох відбірних дивізій республіканської гвардії, які дислоковані у місті.

Раніше, ще на етапі розробки нинішньої військової операції в Іраку, інформовані джерела в американській адміністрації попереджали, що Тикрит, що є "родовим гніздом" Саддама Хусейна і його клану, буде розглядатися як одна з найважливіших точок для знищення військових об'єктів, які там знаходяться.

Одним з вірогідних сценаріїв розвитку військової операції проти Іраку, на думку американських аналітиків, може бути таємний від'їзд Хусейна у Тикрит у випадку, якщо ситуація у Багдаді стане дуже небезпечною або почне виходити з-під його контролю.

РІА "Новости"

Під час бомбардування міністри оборони дають прес-конференції

Голова Пентагона Дональд Рамсфелд стверджує, що іракський режим починає втрачати контроль над країною. Про це він заявив на брифінгу у п'ятницю у Вашингтоні.

Він також повідомив, що американо-британські сили повністю контролюють місто Умм-Каср на півдні Іраку.

Також міністр оборони Іраку Султан Хашим Ахмед під акомпанемент вибухів проводить у Багдаді прес-конференцію для іноземних журналістів.

Як повідомляє катарський телеканал "Аль-Джазіра", слова міністра перериває гуркіт вибухів ракет і бомб. Голова іракського військового відомства поки не зміг уточнити, які саме об'єкти були пошкоджені у ході четвертого авіанальоту на Багдад.

Удари завдавалися переважно по центру Багдада, де розташовані президентський комплекс й урядові будівлі. Усього прогриміло понад 12 потужних вибухів.

РІА "Новості"

10 ракет влучили у палац Хуссейна

Серії потужних вибухів одна за одною лунають у центрі Багдада. Американські телеканали показують у прямому ефірі, що місто огорнене клубами диму, спалахнуло вже декілька пожеж. Місто у заграві.

Бомбардування з кожною секундою посилюється. Чутно рев двигунів літаків, що підлітають до міста. Близько 10 ракет влучили у президентський комплекс у Багдаді. Зенітна артилерія Іраку веде щільний вогонь.

Засоби ППО Багдада ведуть інтенсивний вогонь по повітряних цілях у ході четвертого з початку війни нальоту на іракську столицю, де один за іншим прогриміли три наймогутніших вибухи.

Судячи з коментарів супутникового телеканалу "Аль-Джазіра", американські ракети випущені приблизно по тому ж району Багдада, що і минулої ночі. "Аль-Джазіра" вказує, що одночасно здійснюються нальоти на міста Кіркук і Мосул на півночі Іраку.

РІА "Новості"

США БОМБЛЯТЬ БАГДАД

У прямому ефірі телекомпанія Сі-Ен-Ен транслює репортаж з місця подій. Видно, що засоби ППО Іраку ведуть інтенсивну стрільбу по цілях у небі над іракською столицею.

Раніше телекомпанія Сі-Ен-Ен повідомила з посиланням на джерела у Пентагоні, що саме сьогодні будуть завдані "головні ракетно-бомбові удари" по Іраку.

Ракетно-бомбового удару зазнало місто Мосул на півночі Іраку. Про це повідомив катарський телеканал "Аль-Джазіра".

РІА "Новости"

Із Багдада вислали журналістів CNN

Американська телекомпанія CNN повідомила, що влада Іраку вислала з Багдада її знімальну групу. Поки телекомпанія не повідомила причин висилки її журналістів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...