Україна домовилася стати притулком для нелегальних біженців з Іраку

П'ятниця, 21 березня 2003, 12:09
Глава Державного комітету України у справах національностей і міграції Геннадій Москаль прогнозує, що через кілька тижнів в Україну може збільшитися потік нелегальних мігрантів з Іраку.

"Цей потік буде десь через тижні два з половиною - три. Тому що, у першу чергу, їм потрібно буде дістатися до Росії, Білорусії, а потім уже до України", - сказав він у четвер ввечері в інтерв'ю "Новому каналу".

Разом з тим Москаль зазначив, що "хто захоче, може залишитися в Україні", повідомивши, що керівництво Верховного комісара ООН ухвалило рішення "не видворяти іракців, якщо вони будуть знаходитися на території України нелегально".

"Встановлений мораторій протягом трьох місяців", - додав він.

Москаль також повідомив, що Україна вже надала статус біженця 66-ти іракцям, і на розгляді знаходяться документи ще близько 200 громадян Іраку, що мають шанси на одержання цього статусу відповідно до українського законодавства. При цьому він зазначив, що в минулому році в Україні було затримано близько 300 нелегальних мігрантів з цієї країни.

Крім того, як повідомив заступник голови Ради міністрів Криму Едип Гафаров, за станом на 19 березня в Криму знаходилась на обліку 81 особа, що одержала статус біженця, у тому числі 28 громадян Іраку.

За його словами, всі іракці одержали статус біженця в 1996-1997 роках. На одну громадянку Іраку відправлені документи в Держкомітет національностей і міграції, щоб вирішити питання про втрату нею статусу біженця в зв'язку з виїздом із України.

Крім того, у Держкомітет з Криму передано 10 справ для вирішення питання про надання статусу біженця трьом палестинцям і сімом громадянам Сирії. У 2002- 2003 році в кримські органи влади не надходило жодної заяви від громадян Іраку щодо питань надання статусу біженця, відзначив Гафаров.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування