Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Паскуаль говорить, що тепер Україна потрапила в "гарну компанію"

Субота, 22 березня 2003, 13:48
Виділивши свій РХБ-батальйон для відправлення до Кувейту, Україна потрапила "у гарну компанію". Про це заявив посол США Карлос Паскуаль у інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня".

"Виділення РХБ-батальону, ми вважаємо, відбиває готовність України з усією серйозністю ставитися до своїх міжнародних зобов'язань, зокрема, до внеску в розв'язання серйозних і потенційно дуже важливих ситуацій. У цьому сенсі Україна потрапляє в дуже гарну компанію", - сказав він.

Паскуаль навів список країн, які "з гуманітарних міркувань" надіслали до Кувейту свої захисні підрозділи: Польща, Чехія, Словаччина, Румунія, Німеччина. "І присутність німецького підрозділу є показовою, оскільки демонструє: навіть коли країна виступає проти військового шляху, вона все-таки бачить важливість і цінність надання своїх технічних можливостей для протистояння загрозі у регіоні".

За його словами, захист цивільного населення – "життєво необхідний внесок" у безпеку регіону. Це також "невід'ємна частина" зусиль коаліції із ліквідації загрози, яку становить Саддам Хусейн.

"США задоволені тим, що Верховна Рада схвалила відрядження РХБ-батальону до Перської затоки", - сказав Паскуаль. "Ми бачимо в цьому позитивний момент у розвитку американо-українських відносин", - додав він.

Паскуаль сказав, що США "відкриті для конструктивних кроків у двосторонніх відносинах". "В останні місяці США й Україна ефективно працювали разом над скасуванням санкцій FATF, просуванням до членства України у СОТ, зміцненням малого бізнесу, видачею державних актів на володіння землею, поліпшенням співробітництва в питаннях нерозповсюдження й експортного контролю і зміцненням відносин України з НАТО".

На питання, чи бажана для США ще якась допомога з боку України, Паскуаль відзначив, що "ми, звичайно, були б дуже зацікавлені й уважно вислухали б такі пропозиції".

Коментуючи матеріал у журналі Forbes, де Україна всключена до "Атласу зла", Паскуаль відзначив, що США "не бачать підстав називати Україну проблемною територією в Європі".

"Якщо ж говорити про реальні питання безпеки, до яких Україні необхідно поставитися з усією серйозністю, то вони насамперед стосуються захисту ваших небезпечних матеріалів і технологій. Це є однією з причин, чому ми так активно намагаємося співробітничати з українським урядом над посиленням режиму експортного контролю України і протистоянням поширенню небезпечних технологій".

За його словами, США інвестують близько $5,3 млн. в охорону безпеки Харківського фізико-технологічного інституту, у якого є високозбагачений уран.

"Ми також починаємо зараз з вашим урядом програму загальною вартістю близько $10—15 млн., у результаті якої в основних аеропортах, морських портах і пунктах перетину кордону будуть розміщені монітори, які дають можливість відслідковувати радіоактивні і ядерні матеріали. Ми також знаходимося в процесі розгляду альтернатив для підвищення рівня охорони інститутів, що мають бактеріологічні, радіоактивні і ядерні матеріали. І ми вже протягом кількох років підтримуємо Науково-технічний центр України, який надає гранти вченим для того, щоб вони могли переорієнтувати свою діяльність на цивільні рейки", - відзначив Паскуаль.

***

У цьому ж номері "Дзеркала тижня" своє ставлення до відправлення українського батальйону висловив і посол Франції в Україні Філіп де Сюреман.

"Це ваше суверенне рішення, яке стосується гуманітарної, а не військової участі в тому, що відбувається. Ми бачимо той політичний контекст, у якому було прийнято це рішення. Цей контекст визначений відносинами між Україною і Штатами. Однак це рішення не робить Україну учасницею бойових дій", - відзначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
Усі новини...