Бушу не вистачило грошей на війну з Хусейном

Неділя, 23 березня 2003, 23:00
Про початок війни читайте тут:

Ірак показав по ТБ полонених і убитих американців. США і Британія порушують правила війни.
Але просуваються до Багдада


Буш зізнався, що не знає, скільки триватиме почата війна

Президент США заявив, що поки невідомо, скільки часу триватиме військова операція в Іраку. Про це Джордж Буш заявив у вівторок у своєму виступі у Пентагоні.

"Ми не можемо знати тривалість цієї війни", - сказав він. При цьому голова Білого дому висловив упевненість, що США вийдуть з війни переможцем. "Іракський режим буде роззброєний", - заявив Буш. З його слів, у військовій операції досягнуте "хороше просування".

Президент США оголосив також, що для покриття витрат на війну в Іраку він направляє в американський конгрес запит на 74,7 млрд. доларів. Зі слів Буша, його запит "сплатить масоване перекидання повністю споряджених збройних сил, включаючи діючий склад і резервістів, у регіон, який знаходиться на іншому боці земної кулі".

"Ці гроші покриють також поточні витрати з постачання паливом наших суден, літаків і танків, а також з перекидання по повітрю багатьох тонн вантажів до театру військових дій", - відзначив Буш. Кошти, що запитуються з бюджету США, потрібні також для "поповнення запасу високотехнологічних боєприпасів й амуніції, які ми використовуємо зараз проти режиму Саддама Хусейна", повідомив президент.

Буш також зазначив, що частина коштів у запиті призначається для післявоєнного відновлення в Іраку, сприяння ряду країн у регіоні, а також зміцнення заходів по боротьбі із загрозою тероризму й забезпеченню безпеки у самих США.

РІА "Новости"

Американці бомблять свої бази. Помилково

Пілот винищувача-бомбардувальника Ф-16 ВПС США завдав удару по своїй же батареї пускових установок ППО "Петріот". Про це у вівторок повідомило центральне командування ВР США у місті Доха (Кувейт).

Згідно з повідомленнями СЕНТКОМ, інцидент стався у понеділок приблизно у 50 км на південь від міста Ен-Наджаф. Авіаудар по батареї "Петріот" був завданий при виконанні бойової задачі у районі Багдада. За даною інформацією ніхто з американських військовослужбовців не постраждав. Ведеться розслідування інциденту.

Також відомо, що іракський смертник підірвав танк "окупаційних військ" на півострові Фао. Про це журналістам повідомив у вівторок іракський генерал Хазем Ар-Раві на прес-конференції у Багдаді. З його слів, це перший випадок такого роду з початку бойових дій у районі Перської затоки.

Камікадзе, одягнутий як звичайний місцевий житель, зумів пройти непоміченим до скупчення танків і підірвати один з них ціною власного життя, відзначив генерал. Як стверджують представники британського військового командування, півострів Фао "вже знаходиться під повним контролем коаліції".

А тим часом, два військових американських вертольоти "Блек Хоук" і "Апач" зникли на півдні Іраку під час піщаної бурі у вівторок. Про це повідомляє одна з арабомовних супутникових радіостанцій. Інші подробиці поки не наводяться.

РІА "Новости"

 
 
Коаліція не залишить іракців, поки не скине Хусейна

Існуюча гуманітарна ситуація в Іраку триває у цій країні довгі роки і не є результатом дій військ антиіракської коаліції. Про це заявив у вівторок прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер.

З його слів, за останні п'ять років у південних і центральних районах Іраку від голоду й хвороб померли 400 тис. дітей. Глава британського уряду повідомив, що "величезний" вантаж гуманітарної допомоги Іраку вже знаходиться у Кувейті.

Звертаючись до іракського народу, Блер сказав, що "цього разу" не збирається його залишати. "Ми залишили їх раніше, коли вони думали, що ми скинемо Саддама. Сьогодні я хочу сказати, що ми вас не залишимо. Саддам буде скинутий", - заявив він.

Зі слів Блера, питання гуманітарної ситуації в Іраку будуть порушені у ході його майбутнього візиту до США, що відбудеться у четвер. У програмі візиту - зустріч із президентом США Джорджем Бушем і генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном.

Глава британського уряду підтвердив, що іракське портове місто Умм-Каср знайдеться повністю під контролем союзників після того, як вдалося ліквідувати останні осередки опору у цьому районі. Зі слів Блера, для військ антиіракської коаліції просування вперед до Багдаду є "життєво важливим стратегічним значенням" для того, щоб виграти війну.

Блер додав також, що американська піхота веде бої з дивізією "Медина" Республіканської гвардії Іраку у районі міста Кербала (75 км на південь від Багдада). "Опір чинитися до кінця. Щоб його подолати, потрібен час, затятість і професіоналізм наших збройних сил", - сказав Блер.

Інтерфакс

Війська коаліції міняють тактику

У ніч на вівторок Багдад пережив бомбардування, а вранці у районі багдадського аеропорту було чути сильні вибухи. Про ці вибухи повідомило агентство ЕФЕ з посиланням на очевидців, які не змогли підтвердити, чи є об'єктом ударів саме аеропорт.

Приблизно о 10:00 вівторка п'ять потужних вибухів прогриміли в іракській столиці, вони викликані новим бомбардуванням міста авіацією союзників, повідомляє агентство ЕФЕ. Тим часом надходять повідомлення, що вже у найближчі години може початися штурм Багдада.

Тим часом у вівторок катарська телекомпанія Аль-Джазіра передала, що бої за Басру все ще тривають. Зранку спалахнули з новою силою бої у районі аеропорту Басри і на дорозі, що з'єднує міста аль-Зубайр і Умм-Каср.

За даними телеканалу, у ході боїв у районі аль-Зубайра загинув один британський військовослужбовець. Таким чином, передає Аль-Джазіра, число британських солдатів, які загинули чи зникли безвісти, досягло 19 чоловік.

Ближче до середини дня Аль-Джазіра повідомила, що іракські війська у вівторок перейшли в контрнаступ у районі Басри. За цим відомостями, бої зав'язалися у передмісті Басри. Повідомляється, що іракські війська намагаються повернути контроль над міським аеропортом. Британське командування повідомляє, що силам коаліції вдалося підбити 7 з 50 іракських танків, що намагалися пробитися з міста в південному напрямі.

Командування силами Великобританії також заявило, що вирішило змінити тактику, повідомляє телекомпанія Сі-Ен-Ен. Тепер воно розцінює цей центр "законним військовим об'єктом" і готується до його взяття.

Досі союзники не вважали необхідним окупувати Басру, обмежуючись її блокадою. Однак виявилося, що 51-а дивізія іракської армії не здалася і не розбіглася, як говорилося у перші дні конфлікту, а ввійшла у місто з бронетехнікою й артилерією, і чинить опір. Пізніше телекомпанія "Скай-ньюз" спростувала це повідомлення, заявивши, що британське командування дає зрозуміти, що не має наміру штурмувати Басру. У минулі дні воюючі сторони підтягали до міста свіжі підрозділи.

Аль-Джазіра також повідомила, що місто минулої ночі знову зазнало бомбардування касетними бомбами. Місто як і раніше позбавлене питної води і є проблеми з подачею електрики.

Як стверджує іракська сторона, внаслідок бомбардування Басри касетними бомбами в минулі вихідні загинуло 77 мирних громадян, 366 поранено. Бомбові удари тривали й у понеділок.

Разом із тим британські офіцери визнають, що досі не вдалося встановити повний контроль над портом Умм-Каср, розташованим у безпосередній близькості від кордону з Кувейтом. Зі слів одного офіційного представника, там "досі бігають люди, які стріляють у все підряд".

Тим часом пізніше телеканал "Скай-ньюз" передав, що британське командування оголосило порт Умм-Каср на півдні Іраку безпечною зоною, опір іракців там повністю придушений.

Союзники і раніше неодноразово оголошували це місто взятим.
Тим часом за повідомленнями з півночі Іраку, у ніч на вівторок американські й британські літаки бомбардували у Курдистані позиції ісламського руху "Ансар аль-Іслам".

 
 
Іракці повернуть полонених американців після закінчення війни

Іракське телебачення показало двох військовополонених, які ймовірно є пілотами збитого у понеділок американського вертольота "Апач". Ірак заявляє, що буде поводитися з ними відповідно до Женевської конвенції.

На плівці не було чутно розмови полонених. На них не було видно слідів поранень, вони пили чай. У сюжеті також були показані деякі особисті речі і документи полонених.

Після закінчення бойових дій іракська сторона збирається передати всіх захоплених у полон американських і британських військовослужбовців їх країнам, повідомив у вівторок посол Іраку у РФ Аббас Халаф. Він нагадав, що Багдад саме так вчинив у 1991 році після завершення війни в Перській затоці. Халаф підкреслив: "Ірак поводиться і буде поводитись із захопленими у полон американськими і британськими військовими відповідно до Женевської конвенції".

Тим часом міністр торгівлі Іраку Мухаммед Махді Салех у вівторок в Багдаді закликав ООН відновити програму "Нафту в обмін на продовольство".

Виступаючи на прес-конференції, що транслюється по телебаченню, міністр звинуватив уряди США і Великобританії у припиненні постачання продовольства іракському народу, яке виявилося затриманим на іракських кордонах.

Інтерфакс

Американці ведуть бої за 350 км від Багдада

Колона з 4 тис. американських морських піхотинців переходить у вівторок річку Євфрат в Ен-Насирії. Очевидцем цього став кореспондент АФП, який супроводжує американські війська у цьому місті, розташованому за 350 км на південний схід від Багдада.

Перехід через річку супроводжується інтенсивною перестрілкою. Американці рухаються з півдня на північ по шосе. Постійно чути перестрілки з використанням автоматів, кулеметів, протитанкових гранатометів і мінометів. У небі літають вертольоти вогневої підтримки.

Морські піхотинці рухаються через два мости у місті. Вони знаходяться під прикриттям 500 військовослужбовців і півсотні одиниць бронетехніки.
В Ен-Насирії бої тривають декілька днів, іракські війська чинять серйозний опір.

Також за повідомленням катарського телеканалу Аль-Джазіра, іракські війська у вівторок перейшли у контрнаступ у районі Басри. За відомостями телеканалу, бої зав'язалися у передмісті Басри. Повідомляється, що іракські війська намагаються повернути контроль над міським аеропортом.

Телеканал також повідомив, що місто минулої ночі знову зазнало бомбардування касетними бомбами. Місто як і раніше позбавлене питної води і є проблеми з подачею електрики.

Як стверджує іракська сторона, внаслідок бомбардування Басри касетними бомбами у минулі вихідні загинуло 77 мирних громадян, 366 поранено. Бомбові удари тривали й у понеділок. У минулі дні воюючі сторони підтягали до міста свіжі підрозділи.

Інтерфакс

Буш проситиме 75 мільярдів доларів на війну

У понеділок, виступаючи в Пентагоні, президент Буш заявив, що має намір направити в конгрес запит про виділення на війну в Іраку близько 75 мільярдів доларів. Таку суму адміністрація США просить із розрахунку, що війна триватиме ще півроку. Сюди входять витрати на передислокацію військ з Америки й назад, бойові операції та стабілізація повоєнного Іраку.

Також у понеділок прес-служба Пентагона повідомила, що на півночі Іраку висадилося 200 десантників. Незабаром до них приєднається ще кількасот солдатів, перед якими поставлено завдання відкрити на півночі Іраку другий фронт.

Прес-служба Білого дому розповсюдила в понеділок інформацію, що американські спецслужби перехопили розмови іракських генералів, із яких випливає, що в разі наближення військ коаліції до Багдада Ірак може застосувати хімічну зброю.

Німецька хвиля

 
 
Нове бомбардування Іраку

П'ять могутніх вибухів прогриміли в іракській столиці, вони викликані новим бомбардуванням міста авіацією союзників, повідомляє агентство ЕФЕ.

Бомби впали у південних і західних районах, куди прямують машини швидкої допомоги. Не ясно, по яких саме об'єктах завдані удари. Над ураженими ділянками підіймаються стовпи диму, однак загалом Багдад продовжує жити звичайним життям. У небі чутно гуркіт літаків та є побоювання, що бомбардування продовжиться.

За даними Пентагона, недільні удари по Іраку були направлені, передусім, на урядові об'єкти, а також з'єднання Республіканської гвардії. Зі слів представника Пентагона генерала Стенлі МакКристала, всього у неділю було проведено приблизно 1 тис. бойових вильотів. Усього ж з початку воєнних дій по території Іраку було випущено більше 2 тис. бомб точного наведення.

У той же час іракські війська продовжують чинити опір силам антиіракської коаліції у різних районах країни. Командуючий військами коаліції генерал Томмі Френкс заявив у понеділок у Катарі, що війська продовжують "швидке і значне" просування вперед, однак зустрічаються з осередками опору у тилу, зокрема, у містах Басра й Ен-Насирія.

Прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив, зі свого боку, що війська коаліції вже знаходяться "менше ніж за 100 км від Багдада". "Війська знаходяться у районі того місця, де станеться зіткнення з дивізією "Медіна" національної гвардії Іраку, яка захищає дорогу на Багдад", - сказав Блер.

"Вже незабаром вони вступлять у бій з дивізією "Медіна" Республіканської гвардії, яка захищає підступи до Багдада. Це буде вирішальний момент", - відзначив голова британського уряду, виступаючи у Палаті общин. Він також заявив, що головною метою наступу є якомога швидше взяття столиці Іраку з тим, щоб прискорити падіння режиму Саддама Хусейна.

Тим часом іракські власті спростували повідомлення про успіхи військ коаліції. "Ці твердження являють собою частину психологічної війни", - зазначило неназване офіційне джерело у Багдаді.

За даними іракської сторони, над територією країни були збиті два американських вертольоти. Командування коаліції підтверджує факт втрати одного вертольота. Поки також невідома кількість американських морських піхотинців, що загинули у ході боїв у районі Ен-Насирії у неділю, а ще 12 були захоплені у полон у цьому ж районі. Усього ж, за деякими даними, чисельність жертв серед військ коаліції складає приблизно 30 чоловік. Війська коаліції повідомляють про взяття у полон декількох тисяч іракців.

Двоє британських солдат зникли під час бойових зіткнень на півдні Іраку. "Я можу підтвердити, що двоє солдат вважаються зниклими безвісти після того як автомашина, в якій вони знаходилися, була атакована 23 березня на півдні Іраку", - заявив у понеділок представник британського міністерства оборони. У цей час тривають їх пошуки, повідомив британський телеканал "Скай-ньюз". Інцидент стався у районі міста Басра, де у неділю тривали запеклі бої.

Тим часом бої у районі Ен-Насирії тривають. У вівторок вранці тут була чутно роботу важкої артилерії. Біля входу у місто стоять шість спалених іракських танків, а також спалені американська вантажівка і військовий "Хаммер".

Бої ведуться за міст через ріку Євфрат, який є ключовим для забезпечення зв'язку між Багдадом і півднем країни. За неофіційними даними, в ході боїв за Ен-Насирію, війська коаліції втратили більше десяти чоловік. Про жертви серед військових іракців не повідомляється. За даними іракського уряду, кількість жертв серед мирного населення з початку операції становила 150 чоловік, ще приблизно тисяча отримала поранення.

Інтерфакс

На біржах падають індекси

Зниження індексів S&Р і Dow Jones у понеділок стало найзначнішим з вересня 2002 року. Акції американських компаній знизилися за підсумками торгів у понеділок через побоювання, що війна в Іраку може виявитися більш тривалою, ніж чекали інвестори, повідомляє агентство Bloomberg.

"Події минулого тижня дозволяють передбачати, що ситуація в Іраку розвивається навіть краще, ніж передбачалося раніше, - говорить керівник відділу регулювання грошових операцій у Armada Funds Кріт Томас. - Однак в минулі вихідні ситуація змінилася. Чим довше триває конфлікт в Іраку, тим більша імовірність того, що економіка країни знову повернеться до спаду".

Акції авіакомпаній подешевшали на фоні зростання вартості нафти. Папери AMR Corp., власника компанії American Airlines, здешевіли на 30 центів - до $2,08. Ціна акцій Delta Air Lines, однієї з найбільших у США авіакомпаній, знизилася на $1,73 - до $9,52.

Акції найбільшої у США оборонної компанії Lockheed Martin подорожчали на $1 - до $46,41, папери його конкурента Northop Gruman Corp. виросли у ціні на $2,08 - до $84,43.

Акції компаній, що займаються роздрібною торгівлею, дешевшали на торгах у понеділок після заяви Federated Department Stores Inc. про те, що війна в Іраку негативно позначається на рівні продажу у поточному місяці.

Вартість паперів Federated Department Stores опустилася на $1,74 - до $28,03. Папери найбільшої у США мережі господарських магазинів Home Depot Inc. впали у ціні на $1,4 - до $24,38, акції його конкурента Lowe's Cos. здешевіли на $1,75 - до $40,79.

Індекс Dow Jones Industrial Average знизився за підсумками торгів у понеділок на 307,29 пункти (3,61%) - до 8214,68.

Standard & Poor's 500 опустився на 31,56 пункти (3,52%), становивши 864,23.
Позначка індексу Nasdaq Composite впала на 52,06 пункти (3,66%) - до 1369,78.

Оборот торгів на Нью-йоркській фондовій біржі становив 1,29 млрд. акцій, що є найнижчим рівнем з 10 березня.

Інтерфакс

Доля збитих солдат не відома

Командуючий СЕНТКОМ генерал Томмі Френкс заявив журналістам, що доля екіпажу вертольота "Апач", який впав в Іраку, не відома. Двоє військовослужбовців, сказав він, вважаються зниклими безвісти.

У понеділок на прес-конференції у передовому штабі Центрального командування ВР США у військовому таборі Саїлійа у Катарі генерал пояснив, що вертоліт "Апач" впав або був збитий під час виконання операції проти підрозділів іракської республіканської гвардії неподалік від Багдада. В операції, продовжив він, було задіяно від 30 до 40 вертольотів.

З іншого боку, Ірак заявив у понеділок, що збив 2 американських вертольота "Апач" у провінції Кербелла в 80 км на південь від Багдада. Іракське телебачення показало один з них. Раніше, у понеділок, командування СЕНТКОМ у Катарі підтвердило втрату одного вертольота "Апач".

РІА "Новости"

 
 
Американці готові до втрат

Підсумком перших чотирьох днів бойових дій в Іраку для громадської думки у США стало різке збільшення числа американців (на 17%), які чекають "значних" втрат серед військ коаліції.

Про це свідчать дані опублікованого у понеділок опитування, проведеного у США на замовлення телекомпанії Ей-Бі-Сі і газети "Вашингтон пост". Якщо у минулий четвер до серйозних втрат у живій силі з боку США і Великобританії були готові тільки 37% опитаних, то у понеділок на значні втрати чекають вже 54% американців.

При цьому майже 80% громадян США впевнені, що бій за Багдад для коаліції буде дуже важким. За чотири минулих дні на 8% виросло також число американців, які розуміють, що війна в Іраку буде тривати "не дні, а місяці".

Незважаючи на те, що на даний момент майже 80% американців як і раніше впевнені, що військова операція розвивається успішно, на думку аналітиків, які обробляли дані опитування, його підсумки вказують на певний ефект перших днів боїв в Іраку, які "протверезили громадську думку у США.

РІА "Новости"

Збито ракету, випущену Іраком по Кувейту

Чотири рази оголошувалася в понеділок повітряна тривога в Кувейті.
Офіційний представник міністерства оборони повідомив, що з трьох ракет, випущених із боку Іраку, одна була збита протиракетним комплексом "Петріот", а дві не долетіли до кувейтського повітряного простору. Уламки знищеної ракети упали в пустельному районі і не заподіяли жодного збитку.

Усього з початку наступу сил американо-іракської коаліції по території Кувейту Іраком було випущено 14 ракет.

Білий дім не упевнений, що виступ Саддама записаний недавно

Американська адміністрація сумнівається в тому, чи був новим виступ президента Іраку Саддама Хусейна, із яким він виступив у понеділок по телебаченню.

"Ми цього не знаємо", - сказав офіційний представник Білого дому Арі Флейшер. "Не відомо, коли воно було записано, старе воно чи нове", - заявив Флейшер.

Інтерфакс-Україна

У перші дні війни загинуло більше 40 іракців й американців

За минулу добу у результаті американських і британських авіанальотів загинули більше 40 мирних жителів, було поранено 344. Такі цифри втрат серед мирного населення за минулу добу навів міністр інформації Іраку Мухаммед Саххаф на прес-конференції у Багдаді. Ці цифри уточнюються сказав міністр.

Авіанальоти були проведені у Багдаді, Мосулі, Басрі, Киркуці, Кербелі та інших іракських містах. Найбільше мирних жителів загинуло у Басрі - 14, а 122 поранено. Це більше ніж у Багдаді, де вбиті троє і поранено 90 чоловік, відзначив міністр.

Також у боях в Іраку загинули 40 військовослужбовців США та їх союзників. Про це повідомляє японське інформаційне агентство Кіодо Цусин, посилаючись на офіційні джерела в американських і британських військах.

За даними американського й англійського командування, на які посилається агентство, крім 40 загиблих, 14 військовослужбовців коаліції вважаються безвісти зниклими. 12 із них зникли безвісти у ході боїв під Ен-Насирією. Усі вони американці.

Безпосередньо у боях, а не внаслідок різних інцидентів, загинуло, за даними союзників, не менше 16 військовослужбовців. Усі вони також американці.

Агентство наводить також заяву міністра інформації Іраку Саххафа, який у понеділок заявив, що за останню добу 62 іракських військовослужбовців загинули і більше 400 отримали поранення.

РІА "Новости"

Іракський селянин збив літак із гвинтівки?

Іракці взяли у полон двох льотчиків американського вертольота "Апач", збитого сьогодні вранці селянином під містом Кербела. Про це повідомив міністр інформації Іраку Мухаммед Саххаф на прес-конференції у Багдаді.

Фотографії двох льотчиків будуть показані пізніше по телебаченню, пообіцяв міністр, виступ якого демонструвався по телебаченню.

Міністр повідомив, що іракські ППО підбили другий вертоліт, який впав на території, зайнятій противником. Крім того, у полон взята ще одна група американських військовослужбовців і їх фотографії будуть
продемонстровані пізніше, повідомив Саххаф.

Як повідомляє іракське телебачення, селянин збив вертоліт із гвинтівки. Селянин показав тележурналістам гвинтівку, із якої він підбив вертоліт США.

Вертоліт, озброєний двома ракетами "повітря-земля", стоїть на полі під містом Кербела на півдні країни. Судячи з кадрів, це бойовий вертоліт "Апач", на борту якого зображений кажан. Тріумфуючий натовп вітає селянина з тим, що він отримає 50 млн. динарів (2,5 тис динарів дорівнюють одному долару).

Раніше верховний головнокомандуючий збройними силами Іраку Саддам Хусейн видав наказ про виплату премій за кожний збитий літак і вертоліт, ракету й полон військовослужбовців.

РІА "Новості"

Війська коаліції продовжують вести бої за Басру

У різних районах Іраку тривають запеклі бої. У містах Умм-Каср і Фао чутні розриви снарядів і звуки автоматних черг. У Фао вранці продовжилися вуличні бої.

У Басрі зранку відносно спокійна обстановка, працює частина магазинів, на вулицях пожвавлений автомобільний рух, групи поліцейських і співробітників служб безпеки підтримують порядок. Кореспондент повідомив, що триває ремонт високовольтної лінії електропередачі, яка була зруйнована у ході боїв, і подача електрики у найближчі години відновиться.

Продовжується бій навколо аеропорту Басри за 10 км на південь від міста і на шосе, яке веде до Басри. Журналіст бачив спалені іракські танки і БТРи.

Спецкор "Аль-Джазіри" не виключає, що війська альянсу не будуть вступати у вуличні бої у Басрі, а просто обійдуть місто. Тривають збройні сутички за міст у місті Аз-Зубейр, а також бої в околицях міст Наджафа, Кербелі і Насирія.

На півночі вранці декілька повітряних ударів були завдані по містах Киркук і Мосул. Кореспондент у Курдистані повідомляє, що з вертольотів були обстріляні передові лінії оборони іракських урядових військ поблизу міста Джамджамал (35 км на півночі від Киркука) на лінії зіткнення із загонами Демократичної партії Курдистану.

РІА "Новости"

 
 
Хусейн закликав "різати горлянки" американцям

Президент Іраку Саддам Хусейн у своєму телевізійному виступі у понеділок заявив, що сили антиіракської коаліції "недооцінили іракців". "Перемога близька", - сказав Хусейн. "Сам Бог велів різати горлянки нашим ворогам", - заявив іракський лідер.

Президент Іраку підкреслив, що його країна не має у своєму розпорядженні зброї масового знищення.

Як передає кореспондент Reuters, у своєму зверненні Хусейн зазначив, що "ми пішли на великі жертви, щоб запобігти війні". При цьому він також похвалив "доблесних і хоробрих" іракських вояків, які чинять опір військам США і Британії у війні. Він сказав, що загарбницькі сили були спіймані у пастку героїчними військами опору.

Іракський лідер подякував командирам різних з'єднань, що чинили опір військам коаліції, зокрема, командирам 11-ї і 45-ї бригад, що билися у районі Умм-Касра. "Терпіння, брати, - звернувся Хусейн до народу. - Перемога неминуча".

Кореспондент Reuters у Багдаді переконаний, що людина, яка з'явилася у прямому ефірі на екранах, дійсно - Саддам Хусейн. Цей виступ став другою його появою на телебаченні після того, як в Іраку почалася військова операція сил коаліції.

США визнають утрати

У ході боїв під іракським містом Ен-Насірія на півдні Іраку загинуло менше 10 осіб, а 12 американських військовослужбовців вважаються зниклими безвісти. Про це на брифінгу в Катарі повідомив представник штабу Центрального командування Збройних сил США (СЕНТКОМ).

За його словами, з 12 зниклих безвісти, деякі, вочевидь, потрапили в полон і були показані в неділю по іракському телебаченню.

Представник СЕНТКОМ відзначив, що в районі Ен-Насирії мали місце жорстокі бої з іракською армією.

РІА "Новости"

Американці починають висадку на півночі Іраку

США приступили до висадки своїх військ на півночі Іраку, де минулої ночі на аеродромі між містами Мосул і Киркук приземлилися перші чотири військово-транспортних літаки з американськими десантниками. Про це повідомляє телекомпанія Ен-Бі-Сі.

В даний час основні дороги в районі Киркука перекриті й підготовлені для прибуття основного контингенту американських військ.

Посилаючись на очевидців, Ен-Бі-Сі повідомляє, що, готуючи до висадки, протягом минулого дня по Киркуку завдавали удари літаки Б-52.

У своїй короткій заяві в неділю на галявині Білого дому після прибуття з Кемп-Девіда президент США Джордж Буш підтвердив, що США "збільшили свої війська" на півночі Іраку.

РІА "Новости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News