Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КОЗАЧЕНКА ЗАТРИМАЛИ У ПОНЕДІЛОК УВЕЧЕРІ

Вівторок, 25 березня 2003, 10:16
Генеральна прокуратура затримала у понеділок увечері екс-віце-прем'єра Леоніда Козаченка за підозрою у зловживанні службовим становищем і ухилянні від сплати податків, заявив заступник генпрокурора Ігор Дрижчаний.

На семінарі для регіональних ЗМІ у вівторок у Києві він повідомив, що Козаченко підозрюється у зловживанні службовим становищем на посаді віце-прем'єра й в ухилянні від сплати податків на суму 584,9 тис. грн. на посаді гендиректора спільного підприємства ЗАТ "Украгробізнес".

За словами Дрижчанова, кримінальна справа, порушена стосовно Козаченка, на даний момент є останньою з 90 справ, заведених за результатами перевірки Генпрокуратурою ситуації на ринку зерна, що проводилася за дорученням президента.

24 березня Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно Козаченка за фактами зловживання службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, а також ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах.

За словами прес-секретаря генпрокурора Поліни Башкіної, це обвинувачення передбачене частиною 2 статті 364 (зловживання службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, карається позбавленням волі на термін і від 5 до 8 років) і частиною 3 статті 212 (ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах, карається позбавленням волі на термін від 5 до 10 років) Кримінального кодексу України.

Він обвинувачується в тому, що під час його перебування на посаді віце-прем'єра, діючи всупереч державним інтересам, не забезпечив належне функціонування аграрного комплексу країни.

Так, у цей період Козаченко спеціально "створив і ввів механізм максимального руху зерна у невигідний для вітчизняного сільгоспвиробника літній період", повідомляє прес-служба.

З огляду на той фактор, що держзакупівля зерна практично не здійснювалася, зернотрейдери, скуповуючи в селян зерно за найнижчими цінами, експортували його за світовими цінами, підкреслює прес-служба Генпрокуратури. Експорт зерна підтримувався за рахунок падіння доходів вітчизняних товаровиробників.

"Зазначені невиправдані дії Козаченка призвели до різкого росту вартості зерна на внутрішньому ринку. Фактично, ним проводилася політика, спрямована не на наповнення бюджету, а на збагачення іноземних зернотрейдерів", - говориться у повідомленні.

На посаді віце-прем'єра Козаченко видав 54 доручення, більшість з яких стосувалася захисту інтересів зернотрейдерів під час проведенні ними зовнішньоекономічних операцій із зерном, відшкодування на їх користь ПДВ і обмежень контрольно-інспекційних служб у виконанні своїх функцій.

"Внаслідок зловживання службовим становищем колишній віце-прем'єр заподіяв серйозну шкоду економічним інтересам держави, що призвело до втрати 1,5 млрд. грн. від експорту зерна з врожаю 2002 року", - відзначає прес-служба.

Крім того, говориться у повідомленні, "працюючи на посаді гендиректора СП "Украгробізнес", протягом 2000 р. він отримав за дарчими договорами від іноземних підприємств прості іменні акції без номерів на суму близько 1,5 млн. грн., не сплативши податок 585 тис. грн.".

Козаченко працював віце-прем'єром з АПК із 9 червня 2001 до 26 листопада 2002 року в уряді Кінаха. В уряді Януковича Козаченко був призначений радником прем'єра.

Козаченко, 1955 року народження, був призначений віце-прем'єром з аграрної реформи після того, як 8 років очолював Українську лігу підприємців і промисловців АПК, а з 1999 року - Українську аграрну конфедерацію. До цього працював у сільському господарстві 18 років на посадах бригадира тракторної бригади, голови колгоспу, начальника управління Мінсільгоспу України.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...