Український РХБ-батальйон у Кувейті працюватиме як дипломати

Вівторок, 25 березня 2003, 11:32
Літак Іл-76 з першою групою військовослужбовців українського РХБ-батальйону вилетів у вівторок з військового аеродрому "Скнилів" (Львів) до Кувейту.

На борту літака - 3 одиниці техніки і 20 осіб особового складу батальйону. Через 3 години до Кувейту відправиться ще один літак, яким буде доставлено 2 одиниці техніки і 15 осіб.

Перед відправкою на аеродромі міністр оборони України Володимир Шкідченко заявив журналістам, що протягом найближчих днів в Кувейт зі Львова будуть відправлятися по два літаки на добу. "Ми можемо відправляти більше, але аеродром в Елі-Кувейті дуже завантажений і він може прийняти тільки два українських літаки на добу", - сказав він.

Зі слів міністра, може бути розглянутий варіант заміни літака Іл-76 на більш потужні "Руслан" або "Мрія".

Шкідченко зазначив, що він регулярно раз на день доповідає президенту про хід відправки батальйону.

Він підкреслив, що на сьогодні в жодному разі не передбачено використання батальйону на території Іраку або іншої країни регіону Перської затоки. Якщо теоретично виникне таке питання, то воно повинно пройти повний цикл затвердження через Верховну Раду, сказав Шкідченко.

Міністр ще раз зазначив, що батальйон має військовий статус і не є миротворчим підрозділом. Військовослужбовці батальйону мають статус технічного працівника дипломатичної місії, що означає, що у час виконання службових обов'язків їх не можуть притягнути до відповідальності за місцевим законодавством.

Шкідченко повідомив, що на військовому аеродромі "Скнилів" встановлений прямий телефон, за яким родичі військовослужбовців можуть дізнатися новини про них. Номер телефону (0322) 72-75-17.

На аеродромі батальйон проводжають близько 1 000 осіб. У родичів військовослужбовців батальйону відбулася довга розмова з міністром оборони, який ще раз розповів про умови перебування українських військових в Кувейті і запевнив родичів, що командування Збройних сил і він особисто робить все можливе для безпеки батальйону.

Український батальйон розміститься табором в Кувейті неподалік від міста Ареджан, яке знаходиться 70 км на південь від Ель-Кувейта. Він буде мати подвійну систему охорони, яка забезпечується приймаючою стороною, а також відповідними підрозділами протиповітряної оборони.

Місце дислокації українського підрозділу знаходиться майже за 200 км від кувейтсько-іракського кордону.

Орієнтовні райони виконання українським батальйоном задач – аеропорт Ель-Кувейт, морські порти в районі Ахмаді, Кемпт-Доха.

Енергозабезпечення і постачання технічної води українському табору здійснюється централізовано, питну воду будуть привозити в пляшках. Особовий склад батальйону буде жити в наметах, які обладнані підлогою, розкладними ліжками, освітленням і енергоустаткуванням, кондиціонерами. У повному обсязі виконуються всі санітарні вимоги: наявні душова, пральня, туалети.

Надання медичної допомоги першого рівня – зі стаціонарним лікуванням до 7 діб – покладається на український батальйон, медзабезпечення 2-го рівня передбачене в місцевих установах Кувейту поблизу від бази. Доставку хворих і організацію лікування, у разі необхідності, бере на себе приймаюча сторона.

22 березня до столиці Кувейту Ель-Кувейт прибула передова група українського 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту в складі 15 осіб.

Усього з аеродрому "Скнилів" очікується відправлення до Кувейту близько 80 літаків з людьми і технікою батальйону РХБ-захисту. У складі українського батальйону 532 військовослужбовці.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
03:37
Радбез ООН відкинув "божевільні звинувачення": відповідальність за інциденти на ЗАЕС поклали на РФ
Усі новини...