Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погребинський: Продовжити термін Кучми може тільки опозиція

Вівторок, 25 березня 2003, 15:10
Український політолог Михайло Погребинський вважає безпідставним припущенням те, що метою проведення політичної реформи є продовження терміну перебування у владі чинного президента Леоніда Кучми.

Питання про те, коли повинно бути введене одночасне проведення всіх виборів, має бути передбачене у законопроекті про внесення змін у Конституцію, сказав він на семінарі для регіональних ЗМІ у вівторок.

Погребинський підкреслив, що перехідні положення законопроекту про дату проведення одночасних виборів повинен встановлювати безпосередньо парламент. Однак сьогодні у "пропрезидентської більшості" є лише 232 голоси, і щоб прийняти відповідний законопроект, потрібно ще 68 голосів від опозиції. "Якщо хтось захоче продовжити термін повноважень Кучми, то тільки за допомогою опозиції", - підкреслив політолог.

Погребинський також вважає, що найбільш раціональним є введення одночасних виборів з 2009 року, тобто у 2009 році, згідно з діючою Конституцією, будуть вибори президента, а термін повноважень нового парламенту буде нараховувати три роки.

Політолог зазначив, що три роки дії парламенту, вибраного на абсолютно нових засадах, вистачить для того, щоб перевірити його ефективність.

Коментуючи положення законопроекту, Погребинський висловив думку про те, що введення двопалатного парламенту, проведення адміністративно-територіальної реформи і введення обраності губернаторів треба відкласти на певний термін. Зокрема, для цього необхідно провести адміністративну реформу й укрупнити кількість адміністративних одиниць України до 10-11.

Чергові вибори президента в Україні намічені на 2004 рік. Голова держави обирається на 5 років, тобто, наступні за ними президентські вибори повинні відбутися у 2009 році. Чергові парламентські вибори повинні відбутися у 2006 році. Зараз термін повноважень парламенту - 4 роки.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: