Чотири українських солдати відмовилися їхати в Ірак

Вівторок, 25 березня 2003, 16:00
Четверо військовослужбовців українського батальйону хімзахисту, який вилітає у Кувейт, відмовилися від участі у цій місії. Про це повідомив на прес-конференції у Львові міністр оборони України Володимир Шкідченко.

Разом з тим він зазначив, що всі інші військовослужбовці батальйону вилітають у Кувейт добровільно і за згоди родичів. Міністр також повідомив, з Кувейтом налагоджений цілодобовий зв'язок і про долю солдатів й офіцерів родичі і близькі зможуть дізнатися по телефону оперативного штабу.

З його слів, український батальйон буде розташований на повністю обладнаній базі за 70 км від столиці Кувейту і за 200 км від кордону з Іраком. "На сьогодні загрози ракетного або авіаційного удару по місцерозташуванню батальйону не існує", - заявив міністр.

Дві групи військових українського батальйону радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту вилетіли у вівторок на літаку Іл-76 з військового аеродрому у Львові до Кувейту.

Як заявив журналістам перед відправкою військовослужбовців міністр оборони, протягом найближчих днів у Кувейт зі Львова будуть відправлятися по два літаки на добу. "Ми можемо відправити і більше, але аеродром в Ель-Кувейті сильно завантажений і може прийняти тільки два українських літаки на добу", - сказав міністр. При цьому він зазначив, що розглядається варіант заміни літака Іл-76 на більш потужні "Руслан" чи "Мрія".

Міністр також особливо підкреслив, що на сьогодні ні в якому разі не передбачено використання батальйону на території Іраку або іншої країни регіону Перської затоки. Він також повідомив, що український батальйон має військовий статус і не є миротворчим підрозділом. Військовослужбовці батальйону мають статус технічного працівника дипломатичної місії, що означає, що під час виконання службових обов'язків їх не можуть притягнути до відповідальності за місцевим законодавством.

Наказ про передислокацію українського батальйону у Кувейт президент України Леонід Кучма підписав 20 березня. У минулий четвер парламент України дав згоду на направлення батальйону у Кувейт.

19 український окремий батальйон хімзахисту нараховує 532 військовослужбовці й 165 одиниць техніки. Він створений на випадок екологічних і техногенних катастроф.

РІА "Новости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування