В Італії ніхто не збирався судити Марчука

Середа, 26 березня 2003, 11:58
Італійська прокуратура не порушувала ніяких кримінальних справ стосовно секретаря Ради національної безпеки й оборони України Євгенія Марчука у зв'язку з розслідуванням у цій країні справи про контрабанду зброї.

Про це заявив заступник генерального прокурора - начальник Головного управління військових прокуратур України Олександр Атаманюк на прес-конференції у середу в Києві.

Таку заяву він зробив за результатами своєї поїздки в Італію на запрошення італійського прокурора Пауло Тампоні. У той же час, Атамаюк підтвердив, що в італійській прокуратурі зафіксовані обвинувачення на адресу Марчука з боку Дмитра Стрешинського, який у минулому році був засуджений в Італії до умовного терміну за контрабанду зброєю.

Як повідомлялося, для пом'якшення власного покарання Стрешинський уклав так звану угоду з правосуддям, пообіцявши суду розповісти про своїх спільників у справі контрабанди зброї. Він звинуватив у причетності до цього ряд громадян Росії, України й інших країн. У той же час, жодне з його обвинувачень не знайшло підтвердження у суді.

Наразі в італійському місті Турин тривають відкриті судові слухання по так званій справі "Стрешинський+8". За даними посольства України в Італії, серед обвинувачуваних по цій справі немає українських громадян.

Відповідно до матеріалів справи, колишній киянин Стрешинський, який використовував паспорт громадянина Парагваю, очолював у 1992-94 р. фірму "Глобал Техноджіз Інтернешнл" і закуповував від її імені зброю в Україні і Білорусії.

При цьому державним експортним структурам пред'являлися підроблені сертифікати кінцевого користувача. Реальним одержувачем зброї була Хорватія, стосовно якої на той час діяло ембарго ООН. Стрешинський був засуджений у Туріні у березні 2002 р. на 1 рік і 11 місяців позбавлення волі умовно.

На засіданні суду 10 березня виступив, зокрема, колишній начальник охорони першого президента України Леоніда Кравчука Віктор Паливода.
У Турині також свідчили генерал-майор Служби безпеки України у відставці Олександр Шарков і діючий полковник СБУ Володимир Куліш. Як повідомив раніше у телефонному інтерв'ю Куліш, вони надали судові документальні докази того, що СБУ перешкоджала діяльності Стрешинського і співробітничала з закордонними спецслужбами для припинення незаконної торгівлі зброєю.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування