ЮЩЕНКО ДОПОМАГАВ ПРОДАВАТИ ВІЙСЬКОВІ КОРАБЛІ?

Середа, 26 березня 2003, 12:20
Заступник генерального прокурора України Олександр Атаманюк заявляє, що народний депутат, лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко під час перебування його прем'єр-міністром України підписав "незаконну постанову Кабінету Міністрів", в якій київський завод "Ленінська кузня" був віднесений до числа підприємств, які мають право на реалізацію військової техніки.

Про це заступник генпрокурора заявив у середу на прес-конференції у Києві, говорячи про розслідування справи, яка порушена стосовно генерального директора "Ленінської кузні" Петра Бліндара. Завод належить народному депутату, члену фракції "Нашої України" Петру Порошенку.

За словами Атаманюка, у такий спосіб "Ленінська кузня" одержала можливість продати десантні кораблі "Горлівка" й "Іван Богун", не маючи права власності на них.

Заступник генпрокурора розповів, що два цих кораблі були передані на завод "Ленінська кузня" державним підприємство "Укрспецекспорт" для добудування з метою подальшого продажу Міноборони Греції. На завод були перераховані бюджетні кошти на виконання цих робіт.

Після ухвалення даного договору, 5 червня 2000 року Кабінет Міністрів видав постанову № 906-16, у першому пункті якої "Ленінська кузня" була включена у список підприємств, які беруть участь у реалізації цих кораблів, повідомив заступник Піскуна.

Через якийсь час "Ленінська кузня" продала ці ж судна "Укрспецекспорту", повідомив Атаманюк.

За його словами, "Ленінській кузні" було перераховано більш 44 млн. грн., з яких 4.5 млн. грн. повинні були бути спрямовані на добудування ще одного корабля, а решта коштів повинні були надійти до держбюджету.

"Ми встановили у ході слідства, що гроші, які повинні були надійти у держбюджет були спрямовані на сумнівні операції", - сказав Атаманюк. Він додав, що ці гроші були перераховані ряду підприємств, у тому числі одному з ознаками фіктивності.

Заступник генпрокурора повідомив, що наразі на "Ленкузні" триває податкова перевірка, пізніше буде проведена бухгалтерська. За його словами, обвинувачення Бліндару ще не пред'явлене у зв'язку з поганим станом його здоров'я.

Атаманюк повідомив, що справа стосовно гендиректора "Ленінської Кузні" порушена за статями 264 ч.2 (зловживання службовим становищем) і 366 ч.2 (службова підробка) Кримінального кодексу України.

Заступник Піскуна нагадав, що Бліндар був арештований у грудні минулого року, однак пізніше відпущений на підписку про невиїзд через поганий стан здоров'я.

Відповідаючи на питання після прес-конференції, Атаманюк повідомив, що стосовно посадових осіб "Укрспецекспорту", які допустили ухвалення такої незаконної угоди кримінальних справ не порушено, однак їхня роль у цій справі вивчається.

Атаманюк також повідомив, що недавно генеральний прокурор України Святослав Піскун вніс протест щодо незаконності першого пункту постанови, підписаної у 2000 р. Ющенком, і вона була скасована.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування