Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна сама попросилася у коаліцію проти Хусейна

П'ятниця, 28 березня 2003, 10:50
Мало того, що "нейтральна" Україна стала членом антихусейнівського альянсу. Виявляється, Київ сам попросився в коаліцію до Буша. Така версія американців, які проливають світло на подробиці скандалу – незрозумілих слів президента США про Україну під час виступу в середу на базі ВПС у Тампі.

Офіційний Київ безпосередньо повідомив США, що РХБ-батальйон є внеском України до антиіракської коаліції. Фактично про це йдеться у відповіді американського посла Карлоса Паскуаля "Українській правді", який прокоментував заяву президента Буша.

"Ми задоволені тим, що українська влада повідомила США, що вона вважає український РХБ-батальйон у Перській затоці внеском до коаліції за роззброєння Іраку", - дослівно говориться у заяві Паскуаля.

Як відомо, до цього у Києві говорили зовсім інше. "Враховуючи характер місії і відповідно до міжнародного права, Україна не буде відноситися до жодної зі сторін конфлікту", - зазначалося у записці до законопроекту про відправку батальйону, який Кучма подавав до парламенту.

Щоправда, Паскуаль також наголосив, що український батальйон "безпосередньої участі у конфлікті не братиме".

Однак це не змінює головного факту – Буш, виступаючи в середу на базі ВПС США, назвав Україну серед членів антиіракської коаліції. Сайт Білого дому підтверджує його слова – Київ таки союзник Вашингтона, Лондона, Мадрида та Улан-Батора.

На внутрішній ринок цю інформацію українська влада не подавала.

Але цікаво, що у публічних заявах після відправлення батальйону Кучма ніде не говорив про нейтральний статус України.

20 березня у зверненні до нації говорилося, що "ми проти війни", але "ми залишаємося вірними нашому стратегічному партнерству, передусім із США". Тоді ж Кучма сказав ще одну фразу, яка, при бажанні, може бути виправданням – мовляв, влада нічого не приховувала про входження до клубу ворогів Хусейна.

"Ми є членами антитерористичної коаліції і вважаємо своїм головним обов'язком – боротися з цим злом, найбільшим злом ХХІ століття", - сказав Кучма.

Сказав він добре, проблема ж лише в тому, що існують дві різні коаліції – антитерористична, яка сформувалася після 11 вересня 2001, і членами якої є і Франція, і Німеччина; а також коаліція "за роззброєння Хусейна".

До першої коаліції Україна входила, і секрету в цьому не було. Про входження України до другої нічого не повідомлялося. І перший, хто оголосив про вступ до неї, став не Кучма, а Буш.

На це звертає увагу глава парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони комуніст Георгій Крючков. Виступ Буша "розходиться з тією офіційною версією, яка викладається керівництвом України", заявив він у четвер.

Він додав, що жоден з органів державної влади не робив якихсь заяв про входження України до антиіракської коаліції. Хоча, зі слів Крючкова, американські представники довгий час намагалися "нав'язати" Україні участь у цій коаліції.

"Українська правда" намагалася отримати офіційну позицію з цього питання в речника МЗС, однак не змогла застати його на місці. У прес-службі ж зовнішньополітичного відомства сказали, що поки офіційних заяв із цього приводу не робили.

Отже, якщо виходити з того, що Україна таки є членом антихусейнівської коаліції, то вона збирається "звільнити іракський народ від одного з найгірших тиранів та брутальних режимів на планеті". Це зазначається серед завдань коаліції у прес-релізі на сайті Білого дому.

"Внесок учасників коаліції варіюється від прямої військової участі, логістичної і розвідувальної підтримки, спеціальних загонів хімічного і біологічного захисту, повітряних мостів, гуманітарної й відновлювальної допомоги до політичної підтримки".

Перелік функцій широкий і відповідає прагненням України. Проте головна проблема – заява Буша про те, що РХБ-батальйони України та п'яти східноєвропейських держав "готові прореагувати у разі використання зброї масового знищення в будь-якій частині регіону". При тому, що Україна відряджала свій для захисту населення Кувейту.

Це Паскуаль пояснює так: "Сукупно захисні підрозділи у Перській затоці, надіслані різними країнами, мають здатність реагувати на застосування зброї масового знищення будь-де в регіоні. Ми визнаємо, що український батальйон базується в Кувейті".

Єдине в цій історії залишається незрозумілим – чи умисно влада не повідомляла про входження до коаліції, чи американські друзі просто неправильно зрозуміли щирих українців.

Станом на 25 березня до коаліції входили 48 держав: Афганістан, Албанія, Ангола, Австралія, Азербайджан, Болгарія, Колумбія, Коста Ріка, Чехія, Данія, Домініканська республіка, Сальвадор, Еритрея, Ефіопія, Естонія, Грузія, Гондурас, Угорщина, Ісландія, Італія, Японія, Кувейт, Латвія, Литва, Македонія, Маршалові острови, Мікронезія, Монголія, Нідерланди, Нікарагуа, Палау, Панама, Філіппіни, Польща, Португалія, Румунія, Руанда, Сінгапур, Словаччина, Соломонові острови, Південна Корея, Іспанія, Туреччина, Уганда, Україна, Сполучене Королівство, США, Узбекистан.

Читайте також:

Україну вже записали в антиіракську коаліцію

Буш гордий за Україну. Нового ворога Хусейна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування