Кучма вводить юридичну форму деспотії – Мороз

П'ятниця, 28 березня 2003, 14:26
Лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає, що проект конституційної реформи, ініційований президентом Кучмою, є "колосальною правовою авантюрою", що передбачає "ліквідацію парламентаризму", "довічний статус нинішнього президента" і знищення конституційного ладу в Україні.

Під час "круглого столу" у п'ятницю в Києві Мороз підкреслив, що запропонована Кучмою пропорційна система виборів до Верховної Ради "не має нічого спільного" із пропорційною системою, визнаною в Європі. За його словами, президентський проект передбачає ліквідацію парламентаризму в Україні, а механізмом для цього стане двопалатний парламент.

Лідер СПУ припустив, що функції верхньої палати і її повноваження "українські найкращі юристи списали у Білорусії". Нижня палата, за пропозицією президента, перетвориться у "виїзну адміністрацію президента з усіма повноваженнями", вважає він.

"Таким чином, парламентаризм зникне. Парламент як самостійна галузь влади буде ліквідований, а президент керуватиме безпосередньо парламентом, виконавчою і судовою владою", - зазначив Мороз, підкресливши, що такої системи влади "світ ще не придумав і назви їй немає". "Це юридична форма деспотії", - вважає лідер соціалістів.

Крім того, на його думку, президентським проектом буде встановлений довічний статус нинішнього президента через механізм одночасних виборів глави держави, парламенту і місцевих органів влади і продовженням терміну їхніх повноважень.

На його думку, у запропонованому проекті міститься також загроза конституційному ладу в Україні шляхом внесення змін до Конституції і законів через референдум.

Мороз закликав народних депутатів на парламентських слуханнях 9 квітня висловити абсолютно "чітку позицію, що пропозиції президента є колосальною правовою авантюрою".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування