В Україні розцвів авторитаризм. І немає гарантій, що у випадку Ющенка його стане менше

П'ятниця, 28 березня 2003, 14:31
Із середини 90-х років в Україні почав підсилюватися авторитаризм, і пік цієї тенденції припав на останні два роки, вважає президент Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Анатолій Гриценко.

На засіданні "круглого столу" у п'ятницю Гриценко підкреслив, що це явище стримувало нормальний розвиток суспільства, створювало відповідне враження про Україну в міжнародному середовищі.

На думку політолога, для розвитку авторитарного режиму існували "як об'єктивні, так і суб'єктивні передумови". "Президент надмірно перевантажений повноваженнями, а інші перевантажені відповідальністю за це, і цей дисбаланс відчуває вся Україна", - вважає Гриценко.

Він відзначив спроби президентської програми протягом багатьох років встановити повний контроль над парламентом, "що було не епізодичною, а системною роботою". Тому експерти центру ім. Разумкова вважають, що посилення авторитарної тенденції в Україні зумовило необхідність проведення політичної і конституційної реформи, головна мета яких полягає в "демократизації громадського життя України і створенні системи політично відповідальної влади".

Кажучи про авторитаризм влади і можливі тенденції, політолог зауважив, що є "небезпека того, що нічого не зміниться", тому необхідно встановити попереджувальні законодавчі перешкоди".

За його словами, зараз за соцопитуваннями найбільший рейтинг має лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, чи буде він президентом, чи ні, невідомо, але в його оточенні знаходиться більше людей з авторитарними тенденціями, ніж було в оточенні Кучми у 1994 році", - зауважив він.

На думку Гриценка, є "небезпека того, що нічого не зміниться", тому необхідно встановити попереджувальні законодавчі перешкоди". Він відзначив, що його структура готова взяти участь у розробці конкретних коректних питань для всенародного обговорення.

За його словами, у четвер він направив формальний лист президентові України, у якому підтвердив свою готовність взяти участь у проведенні соціологічного дослідження.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування