Гарантій для Кучми може і не бути

Понеділок, 31 березня 2003, 14:31
Законопроект про соціальні і правові гарантії президенту України, який припинив виконання своїх повноважень, буде розглядатися на найближчому засіданні комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Про це на прес-конференції у понеділок повідомив позафракційний народний депутат, голова Вищої Ради юстиції Сергій Ківалов, нагадавши, що у парламенті зареєстровані 3 законопроекти з цього питання, один з яких внесений ним самим, другий - депутатом фракції "Наша Україна" Сергієм Терьохіним.

Ківалов підкреслив, що у всіх статтях його законопроекту є слово "якщо": "якщо президент не здійснив злочин і не допустив серйозних порушень в області кримінального права".

Депутат нагадав, що згідно із законопроектом, президенту після виходу у відставку пропонується можливість один раз амністувати всі грошові кошти, "якщо вони не здобуті злочинним шляхом". Зокрема, "якщо в якого-небудь президента були рахунки за кордоном, то вони незаконні, оскільки щоб відкрити рахунок за кордоном необхідний дозвіл Нацбанку".

Крім того, зі слів Ківалова, "сьогодні не секрет", що голові держави даруються подарунки. "Частина з них повинна йти в музей адміністрації президента, а частина - даруються особисто" голові держави, який "може, не знає їх цінності". Таким чином, "йому дається право легалізувати всі цінні речі, й якщо він не скористається цим правом, це буде серйозним порушенням", - відзначив голова Ради юстиції.

Ківалов вважає, що всі три законопроекти будуть об'єднані в один. Крім того, він допускає, що замість цього законопроекту буде ухвалений закон про президента України, в якому будуть закріплені і соціальні гарантії, однак нагадує, що такий законопроект у парламенті розробляється вже 5 років.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Не тільки опозиція думає, як скоріше позбутися Кучми

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News