Через продаж однієї "Кольчуги" експорт зброї України впав у два рази

Понеділок, 31 березня 2003, 14:38
За останній рік кількість контрактів державної компанії "Укрспецекспорт" на експорт зброї і військових технологій знизився майже у два рази - з 54 за підсумками другого кварталу 2002 року до 28 за підсумками першого кварталу нинішнього року, повідомив у неділю в ефірі програми "Діловий світ. Тиждень" (УТ-1) генеральний директор ДК "Укрспецекспорт" Валерій Шмаров.

Він зазначив, що на зниження кількості контрактів на експорт зброї і технологій вплинули політичні причини, зокрема, скандал навколо нібито експорту українських систем "Кольчуга" в Ірак. При цьому гендиректор "Укрспецекспорту" підкреслив, що, як показали перевірки, Україна не постачала ці системи в Ірак.

У той же час, сказав Шмаров, у кінці минулого року компанії вдалося укласти декілька угод на постачання цих систем пасивного радіолокаційного спостереження. При цьому він не повідомив, з якими країнами укладені ці контракти.

Зі слів Шмарова, у третьому кварталі минулого року компанія уклала 40 контрактів на постачання зброї, військових технологій і послуг, а у четвертому кварталі минулого року - 36 таких контрактів.

У 2000 році у структурі загального експорту України озброєнь, технологій і послуг 65% склав експорт майна Міноборони та інших військових формувань, 19% - експорт продукції і послуг підприємств оборонно-промислового комплексу та інших відомств, 16% - експорт продукції і послуг підприємств Міноборони. У 2001 році ці показники становили, відповідно, 35%, 41% і 24%, а у 2002 році - 18%, 60% і 22%.

За оцінкою Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, у минулому році Україна знизила експорт озброєнь на $100 млн. до $450 млн.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування