КОМІТЕТ ІЗ НАЦБЕЗПЕКИ ЗБИРАЄТЬСЯ ПОВЕРНУТИ РХБ-БАТАЛЬЙОН В УКРАЇНУ

Понеділок, 31 березня 2003, 15:27
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони має намір порушити питання про скасування закону парламенту про відрядження українського РХБ-батальйону в Кувейт, повідомив у понеділок глава комітету Георгій Крючков (фракція Компартії).

За його словами, скасування результатів голосування за цей закон спричинить відкликання українського батальйону з Кувейту.

Депутат пояснив, що така позиція комітету пов'язана із заявами президента США й американського посла про те, що відрядження українського батальйону свідчить про приєднання України до антиіракської коаліції, а також, що бажання України приєднатися до такої коаліції висловили представники адміністрації президента країни і МЗС.

За словами Крючкова, у зв'язку з цим "радикально змінюється статус батальйону, що направлявся туди (у Кувейт) із гуманітарною місією, що загрожує національним інтересам України, створює загрозу для життя військовослужбовців, що там знаходяться, і для народу України".

Крім того, за його словами, при прийнятті відповідного закону про спрямування батальйону в Кувейт були порушені вимоги Конституції, саме у зв'язку з цим комітет має намір порушувати питання про скасування закону, прийнятого парламентом.

Депутат повідомив, що має намір у вівторок внести пропозицію, щоб Верховна Рада заслухала пояснення міністра закордонних справ Анатолія Зленка і представника адміністрації президента, оскільки на ці українські відомства посилаються представники США, заявляючи про приєднання України до антиіракської коаліції.

Крючков підкреслив, що такі заяви не відповідають тому, про що йшла мова в парламенті, коли приймалося рішення про відрядження РХБ-батальйону в Кувейт.

Прогнозуючи, чи буде підтриманий відповідний законопроект у парламенті, він відзначив, що усе залежить від народних депутатів, від того, чи влаштовує їх, коли депутатів обдурюють. Він відзначив, що у випадку, якщо неправду говорить американський президент, повинне бути спростування такої інформації.

На сьогоднішній день у Кувейт перекинено вже більше половини особового складу українського військового підрозділу. У складі батальйону більш 500 чоловік.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News