Україна "м'яко" наїхала на США у зв'язку з убивством Процюка

Четвер, 10 квітня 2003, 15:51
МЗС України звертає увагу США і Британії на необхідність проведення ретельного розслідування інциденту в зв'язку з загибеллю в Багдаді українського телеоператора Тараса Процюка, і залучення винних до відповідальності.

Про це в четвер журналістам заявив керівник прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський.

Він повідомив, що МЗС також направив американській і британській стороні прохання зробити все необхідне для забезпечення безпеки журналістів, що працюють у зоні іракського конфлікту.

За словами Лубківського, глава делегації України на переговорах ОБСЄ у Відні Володимир Огризко у своєму виступі на засіданні постійної ради ОБСЄ звернувся до американської делегації з проханням "провести розслідування обставин цього трагічного інциденту".

Як повідомив Лубківський, глава делегації США при ОБСЄ Стефан Мінікес у відповідь на звертання Огризко завірив, що відповідне розслідування буде здійснено, і США вживе всіх можливих заходів, щоб у майбутньому не допускати подібних інцидентів.

Глава прес-служби МЗС України також повідомив, що зовнішньополітичне відомство в співробітництві з агентством "Рейтер" займається питанням транспортування тіла журналіста в Київ.

МЗС також направив відповідні вказівки дипломатичним і консульським установам України за кордоном, щоб вони максимально сприяли в питанні одержання українських віз іноземним громадянам, зокрема, представникам ЗМІ, що висловлять бажання бути присутніми на церемонії похорону Процюка.

Керівник прес-служби МЗС також нагадав, що у свій час Україна виступила з ініціативою розробити в рамках ООН конвенцію по захисту журналістів у збройних конфліктах.

"На жаль, ця ініціатива не одержала тоді відповідної підтримки. Я думаю, що в зв'язку з неодиничними випадками загибелі журналістів, у тому числі і нашого співвітчизника Процюка, виникає нагальна потреба повернутися до цього питання", - сказав Лубківський, не виключивши при цьому, що "на наступній сесії Генеральної Асамблеї ООН Україна буде наполягати на поверненні до розгляду цього питання".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Іспанці жадають пояснень від США з приводу убитого журналіста. А Кучма?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування