Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма говорить про перемогу в Іраку

Четвер, 10 квітня 2003, 17:34
Україна бачить майбутній Ірак стабільною демократичною державою, яка базується на принципах поваги прав людини, верховенства міжнародно-правових норм і принципів, та підтримує добросусідські відносини з сусідніми країнами, заявляє президент України Леонід Кучма.

У коментарі, поширеному у четвер управлінням прес-служби голови української держави, Кучма зазначає, що у середу у Багдаді "відбулися найважливіші з початку військової компанії події". "Відбулося те, що ні у кого не викликало сумнівів: перемога коаліційних сил вже фактично вирішена", - відзначив він.

На думку українського лідера, нинішня ситуація в Іраку ставить на порядок денний ряд невідкладних і гострих проблем. "Передусім, силам коаліції необхідно добитися стабілізації ситуації у країні й уникнути гуманітарної кризи. Зараз важливо, щоб долю іракського народу вирішували самі іракці, і щоб перехідний період до встановлення демократичного правління минув якомога швидше", - підкреслив Кучма.

Він зазначив, що Україна з самого початку чітко визначила свою позицію і ступінь участі у розв'язанні іракської проблеми. "Присутність українського РХБ-батальйону у Кувейті, його приєднання до коаліції у тій частині, яка стосується гуманітарних аспектів, не знімає з нього завдань й обов'язків і після завершення військової операції", - сказав президент.

"Ми будемо продовжувати координувати свої дії з силами коаліції і співробітничати адекватно ситуації", - додав він.

Кучма підкреслив, що Україна готова взяти "найактивнішу участь у відновленні економіки Іраку, зруйнованої інфраструктури країни, наданні гуманітарної допомоги, лікуванні й оздоровленні іракських дітей".

Він зазначив, що у розв'язанні питання стабілізації ситуації і післявоєнного облаштування Іраку важливо забезпечити посилення ролі ООН у цьому процесі, так само як і інших міжнародних організацій.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування