У більшості й опозиції одне бачення політреформи. Негативне

П'ятниця, 11 квітня 2003, 16:53
Голова депутатської групи "Демініціативи" Степан Гавриш вважає, що головним результатом політичної реформи повинне стати створення ефективної влади.

Гавриш підкреслив, що "практично всі політичні сили згодні з проведенням пропорційних виборів і визначаються з питання про створення двопалатного парламенту". З його слів, президентсько-парламентська форма правління "себе вичерпала", й Україна "приречена на пошуки нової моделі влади". "Нереформована влада буде гальмом розвитку нашої країни", - сказав він.

А на думку члена фракції СДПУ(О) Нестора Шуфрича, головним результатом парламентських слухань з політичної реформи в Україні є рішення про необхідність реформування системи влади у країні, вважає народний депутат.

У п'ятницю в інтерв'ю журналістам у кулуарах парламенту Шуфрич підкреслив, що головним висновком з слухань, "незважаючи на різні погляди і думки по суті запропонованих президентом змін у Конституції, є той факт, що реформу системи влади у країні треба провести".

Також лідер БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що Верховна Рада підтримає постанову за підсумками парламентських слухань з політреформи, проект якої був запропонований у середу лідером Соцпартії Олександром Морозом, депутатами від "Нашої України" Володимиром Філенком і групи "Європейський вибір" Віктором Мусіякою.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Тимошенко підкреслила, що постанова у цій редакції "обов'язково буде прийнята". Вона висловила думку, що і більшість, й опозиція має "однакове бачення" конституційної реформи, запропонованої президентом України Леонідом Кучмою. "Воно є негативним", - відзначила лідер БЮТ.

Вона також не виключила, що у парламенті можуть з'явитися альтернативні постанови за підсумками слухань з політреформи. "Але я думаю, що парламент все-таки прийме те рішення, ту постанову за результатами слухань, яка відповідає реальності", - сказала Тимошенко.

Проект постанови за підсумками слухань з політреформи буде обговорюватися у понеділок на погоджувальній раді фракцій і груп у керівництва парламенту, у вівторок – у сесійній залі, у четвер буде голосуватися.

Проект постанови за результатами парламентських слухань "Реформа політичної системи в Україні: мета і концептуальні основи конституційних змін" був внесений 9 квітня, зокрема, лідером фракції Соцпартії Олександром Морозом, депутатами від "Нашої України" Володимиром Філенком, групи "Європейський вибір" Віктором Мусіякою.

У документі зазначається, що реформування політсистеми і внесення змін до Конституції повинні засновуватися на ідеях переходу України до парламентсько-президентської системи правління, наближенні до європейських стандартів державного управління, підвищенні ефективності діяльності і відповідальності перед суспільством органів держвлади, реального становлення місцевого самоврядування.

Пропонується рекомендувати спецкомісії парламенту у процесі подальшої роботи вийти з положень про збереження однопалатного парламенту із загальною чисельністю 450 депутатів, недоцільності закріплення у Конституції України понять "парламентська більшість" і "парламентська опозиція", правові основи діяльності яких повинні регулюватися законами.

Комісії рекомендується базуватися на положеннях про збереження існуючих термінів виборів президента, народних депутатів і депутатів місцевих рад, сільських і міських голів, а також збереженні існуючих принципів і порядку проведення всеукраїнського референдуму.

Депутати пропонують також при розробці конституційної реформи спиратися на положення введення відповідальності парламенту за забезпечення ефективного функціонування органів виконавчої влади з наданням парламенту повноважень, що дозволяють через сформований ним уряд реально впливати на державне управління, внутрішню і зовнішню політику держави.

Проектом постанови пропонується внести доопрацьований на основі вказаних положень проект змін у Конституцію України на розгляд парламенту у третій декаді травня 2003 року для попереднього схвалення і направлення до Конституційного суду для рішення.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...