Туркменбаши запропонував Кучмі співробітництво до 2028 року

Субота, 12 квітня 2003, 10:49
Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов запропонував Україні від імені своєї держави і від імені Росії укласти тристоронню політичну й економічну угоду на термін до 2028 року про спільне використання туркменського газу і обов'язки сторін.

"Туркменістан готовий на цей термін встановити тверду ціну на газ, яка відповідає нинішній. Однак для продовження співробітництва з Україною після 2006 року, коли закінчиться термін дії нинішнього контракту, а за туркмено-російським - обсяги прокачування газу повинні істотно зрости, необхідно спільними зусиллями побудувати новий газопровід Каспійським узбережжям через територію Казахстану, до чого повинна долучитися й Україна", - сказав Ніязов на спільній з Леонідом Кучмою прес-конференції в Туркменбаши (Туркменістан), повідомляє в суботу прес-служба українського президента.

При цьому Ніязов зазначив, що у будівництво необхідно вкласти близько $1 млрд. Довжина нового газопроводу буде складати 1 070 км, пропускна спроможність – 30-40 млрд. кубометрів на рік.

Разом із іншим газопроводом, який зараз проходить у Росію через територію Узбекистану, новий газопровід зможе цілком забезпечити газові потреби й України, і Росії, підсумував туркменський президент.

Говорячи про підписаний у четвер договір між Туркменістаном і Росією терміном на 25 років про постачання туркменського газу в Росію, Ніязов заявив, що це жодним чином не буде утискати інтереси України.

Туркмено-російський газовий контракт "лежить цілком у руслі угоди, підписаної між Туркменістаном і Україною щодо газу до 2006 року", сказав він.

Ніязов запевнив, що його країна бачить в Україні "надійний ринок", і підписані в Москві туркмено-російські довгострокові документи не приведуть до зменшення обсягів постачань туркменського газу в Україну. "Зобов'язання перед Україною будуть виконані", - підкреслив президент Туркменістану.

"Ми дуже високо цінуємо відносини з Україною, і не будемо випробовувати їх на міцність, вносячи зміни в торговельні відносини", - сказав він.

Український президент Кучма підтримав пропозицію президентів Туркменістану і Росії про укладання тристоронньої економічної і політичної угоди про спільне використання туркменського газу. "Я завжди був прихильником тристоронньої туркмено-російсько-української угоди щодо газу", - заявив він на прес-конференції.

"Труба в нас одна, тому нам потрібно спільно думати і працювати" над тим, як підвищити видобуток газу, збільшити пропускну спроможність існуючих газопроводів, якими енергоносії з Туркменії йдуть в Росію й Україну, сказав Кучма, додавши: "Разом ми вирішимо (проблему) швидше".

Більш того, підкреслив глава української держави, "ми розглядаємо цю проблему в рамках міжнародного газового консорціуму, який ми створюємо".

Ніязов від свого імені і від імені президента Росії Володимира Путіна запросив Кучму зустрітися наприкінці травня в Санкт-Петербурзі і досягти принципової домовленості щодо тристоронньої угоди по газу.

***

Там же у Туркменістані Леонід Кучма заявив, що сподівається, що у вересні 2003 року на саміті СНД лідери всіх країн Співдружності дадуть позитивну відповідь на питання, чи бути зоні вільної торгівлі.

"Ми переконані в головному: СНД у нинішньому вигляді своє відпрацював, майбутнім його кроком повинна стати зона вільної торгівлі", - відзначив він, додавши: "Потрібно враховувати не сьогоднішні втрати, а завтрашню вигоду".

Коментуючи підсумки переговорів з лідерами Таджикістану, Киргизстану, Узбекістану та Туркменістану про майбутнє СНД і перспективи створення зони вільної торгівлі, Кучма сказав, що задоволений поїздкою. За його словами, у цих країн "немає розбіжностей" щодо необхідності створення зони вільної торгівлі.

Кучма в суботу зранку завершив візит до Туркменістану і вилетів до Києва.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...