Кучма як об'єднавче начало опозиції
Текст Меморандуму

Понеділок, 14 квітня 2003, 14:54
Лідери опозиції знову об'єдналися. І знову причиною об'єднання настільки несхожих представників, настільки різних політичних сил став президент Кучма. Точніше кажучи, цього разу, його ініціативи.

У понеділок стало відомо про те, що спочатку керівники "трійки" – БЮТ, СПУ і комуністи - підписали Меморандум про політичну реформу, а потім до них приєднався лідер "Нашої України". Про цю достатньо важливу подію з огляду на здатність опозиції до об'єднання, досить буденно розповів журналістам один зі "змовників" Петро Симоненко.

Сам меморандум трохи пізніше був представлений лідерами опозиційної "четвірки" на прес-конференції. Перед пресою з'явилися всі четверо, зокрема й Ющенко.

Що ж пропонує опозиція? Головне - збереження існуючих термінів повноважень президента, Верховної Ради й органів місцевого самоврядування. Однопалатний парламент і проведення виборів на пропорційній основі. Призначення і звільнення парламентом прем'єр-міністра за поданням президента, призначення і звільнення всіх членів Кабінету Міністрів за пропозицією прем'єра, можливість висловлення недовіри парламентом усьому складові уряду або його окремим членам.

Водночас "четвірка" критикує пропозиції Кучми, які, як йдеться у Меморандумі, "не відповідають інтересам суспільства, ведуть до абсолютизації влади президента, ліквідації парламентаризму, паростків незалежності судів, дублювання структур і функцій галузей влади, знищують самоврядування".

Більш того, автори документа переконані, що "президентські пропозиції змін до Конституції України небезпечні для суспільства, ведуть до узурпації влади через надання права невеликому колу людей ухвалювати стратегічні для країни рішення, до руйнування цілісності держави".

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко підкреслив, що підписання меморандуму свідчить про намір фракції комуністів підтримувати єдність опозиції у контексті проведення політичної реформи. Проте, фракція залишає за собою принципове право висловлювати й обстоювати свою думку з певних питань.

Опозиційна четвірка також підписала звернення до президента України з пропозицією провести публічні слухання або дебати щодо змін до Конституції, для того щоб з'ясувати, "які позиції відстоює президент, і які позиції пропонуємо ми".

У свою чергу, лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко підкреслив, що підписуючи Меморандум, опозиція прагне повернути реформи "у публічне законне русло" і відновити довіру до ініціатив, внесених різними політичними силами.

Ющенко нагадав, що у парламенті вже є низка пропозицій щодо змін до Конституції – від президента, лідерів КПУ й СПУ, фракцій Народно-демократичної партії і "Нашої України".

Ще однією метою підписання Меморандуму, за словами Ющенка, є ініціювання серед політичної еліти "зрозумілого порядку" розгляду таких пропозицій.

Саме тому, вважає Ющенко, необхідне публічне обговорення цього питання. Він також запропонував створити робочу групу, яка могла б погодити пропозиції і подати на розгляд парламенту для ухвалення погоджений законопроект про внесення змін до Конституції.

При цьому, лідер "Нашої України" не виключив можливості проведення референдуму з цього питання - після схвалення поправок до Конституції парламентом.

Цікаво, що факт появи заяви чотирьох опозиціонерів сподобалася спікеру Володимиру Литвину. "Варто вітати, що опозиційні сили діятимуть консолідовано. Це крок до структуризації парламенту і суспільства, і буде зрозуміло, хто перебуває при владі, а хто в опозиції".

Читайте також сам текст документа:


МЕМОРАНДУМ ЩОДО ПОЛІТИЧНОЇ РЕФОРМИ

Ми, лідери політичних сил - Комуністичної партії України, Соціалістичної партії України та Блоку Юлії Тимошенко, Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна",

дбаючи про зростання добробуту громадян України, захист їх прав і свобод,

захищаючи розвиток демократії і державний суверенітет України,

виконуючи наші передвиборні зобов’язання щодо здійснення політичної реформи, вдосконалення системи державного управління та демократизації суспільного життя,

виражаючи волю виборців, які на виборах до Верховної Ради України 31 березня 2002 року віддали за наших кандидатів більше 18 млн. голосів,

заявляємо про наступне:

Політична реформа в Україні назріла, її потребу визнають усі, хто об’єктивно аналізує ситуацію в різних сферах суспільного життя. Система влади, що склалася нині, є головним гальмом ефективного соціально-економічного розвитку, причиною політичної кризи, духовного занепаду, невизначеності зовнішньої та внутрішньої політики.

Реформа системи влади своєю метою повинна:

- забезпечити підконтрольність та відповідальність влади перед народом, прозорість і передбачуваність її дій;

- утвердити ефективну систему стримувань і противаг між законодавчо-представницькою, виконавчою і судовою владою, забезпечення балансу прав і обов'язків та стабільності влади в державі;

- посилити владні повноваження місцевого самоврядування, забезпечення правовою та фінансовою базою територіальних громад для їх ефективного розвитку й захисту інтересів громадян;

- створити надійні запобіжні механізми проти узурпації влади будь-ким;

- утвердити правову, соціальну державу.

Внесені Президентом України Л. Кучмою для обговорення пропозиції щодо змін до Конституції своїм змістом не відповідають інтересам суспільства, ведуть до абсолютизації влади Президента, ліквідації парламентаризму, паростків незалежності судів, дублювання структур та функцій гілок влади, знищують самоврядування.

Президентські пропозиції змін до Конституції України є небезпечними для суспільства, ведуть до узурпації влади через надання права невеликому колу людей приймати стратегічні для країни рішення, до руйнації цілісності держави.

Ми виступаємо за:

- збереження існуючих термінів повноважень Президента, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування;

- збереження однопалатної парламентської системи;

- здійснення адміністративно-територіальної реформи;

- вибори на пропорційній основі народних депутатів України та органів місцевого самоврядування (крім селищних і сільських рад);

- створення в парламенті за результатами виборів на основі передвиборних програм урядової коаліції, яка об'єднує більшість народних депутатів;

- призначення і звільнення парламентом Прем'єр-міністра (за поданням Президента), призначення й звільнення всіх членів Кабінету Міністрів (за пропозицією Прем'єр-міністра), можливість висловлення недовіри всьому складу уряду або його окремим членам;

- здійснення Верховною Радою та Президентом України кадрових призначень на посади, передбачені Конституцією України;

- посилення відповідальності парламенту через застосування механізму його розпуску Президентом України у випадках:

• неможливості відкрити пленарні засідання протягом 30 днів;

• нездатності сформувати уряд протягом 60 днів;

- посилення контрольних функцій парламенту, в тому числі через зміцнення статусу Рахункової палати України та Уповноваженого з прав людини;

- надання Президенту, серед інших, функцій контролю за дотриманням чинних на території держави законів та Конституції України, представлення інтересів держави у її зовнішніх зв'язках, забезпечення балансу й гармонії влад, здійснення функцій Головнокомандувача Збройних Сил України та гаранта національної безпеки, виконання ним наглядово-контрольних функцій за дотриманням законності та виконанням делегованих повноважень через своїх представників на місцях;

- наповнення реальним змістом владного статусу Кабінету Міністрів як вищого органу державної виконавчої влади;

- забезпечення повновладних функцій виконкомів місцевих рад як територіальних ланок виконавчої влади.

Пропоновані зміни відповідають моделі державного управління, яка пройшла перевірку часом в інших країнах, експертизу в Конституційному Суді. Внесення таких змін відкриває перспективу широкої консолідації політичних сил в Україні.

Ми маємо намір здійснити політичну реформу через внесення змін до Конституції.

Своєю позицією ми не претендуємо на монопольне право щодо політичної реформи та готові вітати всіх, хто насправді відстоюватиме запровадження демократичних засад організації життя в державі. Від цього виграє народ, кожна людина, виграє Україна.


Петро Симоненко, Комуністична партія України
Олександр Мороз, Cоціалістична партія України
Юлія Тимошенко, Блок Юлії Тимошенко
Віктор Ющенко, Блок "Наша Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування