Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Меморандум - це спроба "виробити хоча б мінімальний консенсус усередині опозиції" - політологи

Понеділок, 14 квітня 2003, 18:12
Підписання меморандуму про єдність дій по зміні Конституції чотирма опозиційними фракціями є їхньою спробою сформувати єдину позицію при існуючих розбіжностях по окремих пунктах реформи, вважають політологи.

"Меморандум - це спосіб не відстати від поїзда обговорення реформи, оскільки не говорити про реформу вже не можна", - сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" політолог Віктор Небоженко.

На його думку, меморандум є спробою "виробити хоча б мінімальний консенсус усередині опозиції і показати електоратові й владі, що вони являють собою єдине ціле". При цьому політолог прогнозує абсолютно різне голосування цих фракцій по тих або інших пунктах політичної реформи.

Він упевнений, що "початок політичних реформ опозиції варто було б використати як шанс нав'язати і владі, й суспільству своє бачення політичної реформи. Але цього зроблено не було".

Причиною такої політичної помилки, вважає політолог, є те, що "опозиція - це не політико-ідеологічне ціле, це якийсь конгломерат різних політичних, ідеологічних і особистісних структур, груп, що жили тільки однією метою - швидкого досягнення влади".

Коли ж цього не відбулося, відзначив Небоженко, "почалося розбігання по власних квартирах, і сьогодні опозиція тримається лише завдяки незграбній поведінці влади, що сама компонує цю опозицію". "Якби опозиції дати вільно розвиватися, то вона б розповзлася протягом трьох місяців" - підкреслив політолог.

Директор Центру політичного маркетингу Олександр Кривошеєнко вважає, що "факт підписання опозиційними фракціями "Меморандуму єдності" свідчить про те, що процес внесення змін до Конституції виходить на якісно новий етап", тому що "навколо питання про політичну реформу консолідуються різні політичні сили".

На думку політолога, для опозиційних сил підписання меморандуму було дуже важливим кроком, про що свідчить той факт, що документ підписали лідери усіх фракцій опозиційної четвірки.

Кривошеєнко вважає, що з погляду піар-технологій меморандум є вдалим ходом, тому що підкреслює конструктивність позицій опозиційних сил у процесі публічного обговорення питання про проведення політичної реформи.

Крім того, на думку політолога, опозиційний меморандум є реальним кроком на шляху до реформування, тому що ще недавно опозиційні фракції не мали загального бачення моделі майбутнього політичної системи України. "Сьогодні ж вони хоча б заявляють про свої наміри виробити загальні підходи" - підкреслив Кривошеєнко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування