Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На підтримку Ющенка Янукович може і не розраховувати

Вівторок, 15 квітня 2003, 16:47
Депутати пропрезидентської більшості Верховної Ради прогнозують підтримку парламентом програми діяльності уряду у ході голосування у четвер, 17 квітня.

Зокрема, у вівторок представник прем'єр-міністра у парламенті (фракція "Регіони України") Володимир Рибак, повідомив, що парламент, у тому числі й представники опозиції, підтримають програму. "Опозиція буде підтримувати уряд", сказав він. Зі слів депутата, позицію підтримки програми зайняли вже більшість парламентських фракцій і груп.

У ході зустрічі з Януковичем, яка відбулася у вівторок, лідер фракції НДП Валерій Пустовойтенко зазначив, що фракція "стопроцентно вирішила підтримати програму уряду у день голосування у Верховній Раді".

Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенка критично висловився про програму, назвавши її "політичним документом", в якому немає відповіді на питання, як будуть змінені "життєві стандарти" громадян України. "Голосування буде, як завжди, черговим", - сказав він, пояснивши, що воно визначене "підневільною позицією провладних сил".

Також депутатська група "Разом" рекомендує фракції "Наша Україна", частиною якої вона є, не підтримувати програму Януковича. Як повідомив в інтерв'ю донецькому інтернет-виданню "Остров" керівник депутатської групи "Разом" Микола Мартиненко, причинами для цього є "декларативність і неконкретність" програми, що унеможливлює прогноз того, "як саме уряд буде втілювати свою програму у життя".

Ще одна причина - політична. На думку Мартиненка, "Наша Україна" не обирала цей уряд і не входить до числа політичних сил, що сформували Кабінет Міністрів. "Чому ж фракція повинна брати на себе відповідальність за результати його роботи - точніше, за їх відсутність?", - сказав він.

Крім того, зі слів Мартиненка "керівництво Кабміну вже встигло відзначитися у тиску на представників "Нашої України" і бізнес, який з нею пов'язують. Причому це відбувається під чітким керівництвом адміністрації президента".

"Якщо ми підтримаємо програму Кабміну і дамо йому річний імунітет, то позбавимо Верховну Раду єдиного важеля впливу на уряд. Це ще більше знизить вплив парламенту і посилить авторитарні амбіції виконавчої влади", - заявив Мартиненко.

Як повідомлялося раніше, у середу після зустрічі з Януковичем повинна визначити свою позицію з програми фракція Соцпартії. Лідер СПУ Олександр Мороз сказав, що фракція, можливо, підтримає програму у випадку, якщо буде підтриманий законопроект про вибори народних депутатів. Фракція БЮТ збирається визначитися у вівторок.

У вівторок прем'єр-міністр України Віктор Янукович проводить зустрічі з парламентськими фракціями й групами у зв'язку з майбутнім голосуванням. Як планується, Янукович виступить у середу у Верховній Раді з програмою діяльності Кабінету Міністрів.

У разі позитивного голосування по програмі у четвер, уряд отримує можливість працювати протягом року без постановки у парламенті питання про відставку. Це - перший коаліційний уряд України, сформований парламентською більшістю.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування