Кучма проспівав гімн опозиції

Вівторок, 15 квітня 2003, 22:31
Проведення в Україні політичної реформи створює умови для нормалізації діяльності опозиції, відводить їй належне місце в новій системі координат. Про це ідеться у щорічному посланні президента Леоніда Кучми Верховній Раді.

Основними суспільними функціями опозиції в результаті політреформи повинні стати:
- контроль за діяльністю влади;
- захист соціальних груп, інтереси яких не представлені або недостатньо забезпечуються правлячими політичними силами;
- підготовка альтернативних програм соціально-економічного розвитку суспільства;
- сприяння демократичній, цивілізованій зміні влади;
- акумуляція і сприяння використанню в інтересах суспільства управлінського досвіду і інтелектуального потенціалу представників політичної еліти, яка не входить до складу правлячих партій.

У посланні відзначається необхідність існування в країні повноцінної цивілізованої опозиції, яка має права, визначені світовою демократичною практикою.

Відсутність опозиції або невиправдане обмеження її діяльності може привести до суспільної стагнації, прийняття помилкових державних рішень, політичної і соціальної нестабільності.

У той же час, підкреслює президент, необхідно подолати певні стереотипи, які склалися у відносинах влади і опозиції.

Опозиція і влада повинні навчитися бачити один в одному партнерів.

Зокрема, опозиції потрібно відмовитися від популістсько-радикальних гасел і вимог, а головне – від дій, які межують з політичним екстремізмом і які роблять неможливими будь-які форми діалогу з владою.

Передусім, відзначається в посланні, потребує правового закріплення статус опозиційної парламентської меншості.

Разом з тим президент вказав на велике значення політичної волі всіх суб'єктів політичного процесу і загальний рівень політичної культури суспільства.

У зв'язку з цим, відзначив він, необхідно налагодити діалог між владою і опозицією при посередництві громадських організацій.

Говорячи про партії як важливу складову процесу зміцнення в країні демократії, Кучма підкреслив, що в цей час партійна система України не здатна в повній мірі виконувати свої функції і не відповідає реальним потребам суспільства.

На його думку, новий етап трансформації потребує формування потужних загальнонаціональних партій. У зв'язку з цим необхідно законодавчо передбачити нові вимоги до партій.

Одним з пріоритетних завдань політреформи повинно стати сприяння розвитку неурядових організацій, також відмічається в документі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування