Янукович просить благословіння і хвалиться результатами

Середа, 16 квітня 2003, 14:52
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович представив у Верховній Раді програму діяльності Кабінету Міністрів "Відкритість, дієвість, результативність".

Звертаючись до народних депутатів, прем'єр заявив, що, згідно з програмою, кожний крок уряду буде спрямований на підвищення добробуту народу і ефективного розвитку вітчизняної економіки.

Янукович зупинився на досягненнях економіки впродовж першого кварталу цього року, зазначивши, що приріст загальної суми доходів держбюджету становить близько 20%.

Прем'єр підкреслив, що уряд відмовився від ручного режиму управління видатками і нарешті в Кабміні щезли черги прохачів бюджетного фінансування. При цьому стовідсотково було профінансовано заробітну плату в бюджетній сфері, грошове забезпечення військовослужбовців, пенсій і соціальний захист чорнобильців.

Янукович нагадав, що в І кварталі 2003 року зростання ВВП становило 7%, а промислового виробництва - близько 11%. Водночас він підкреслив, що Кабмін має величезний спадок проблем та економічних диспропорцій, які є перепонами на шляху прискореного економічного зростання.

Насамперед, за його словами, це капіталомістка і ресурсовитратна структура виробництва, яка є надмірно чутливою до коливань світової кон'юнктури. Крім того, величезну роль відіграють зношеність та моральна застарілість виробничих фондів, значний податковий тиск, низький рівень оплати праці та мізерність бюджету.

На переконання уряду, необхідний ресурс для зростання треба шукати у вдосконаленні системи оподаткування. Водночас прем'єр заявив, що податкова реформа є лише одним із завдань, які необхідно вирішити для того, "щоб фінансові ресурси у кровообігу економіки дали їй вільно дихати й розвиватися".

В цьому контексті, зазначив Янукович, уряд визначив низку невідкладних завдань, які необхідно синхронно реалізувати разом з податковою реформою. Зокрема, це пенсійна реформа; становлення та захист прав власності, інвесторів та кредиторів; вдосконалення корпоративного управління та розвиток фондового ринку; подальша розбудова фінансового сектору - інститутів спільного інвестування, страхових та пенсійних фондів, інших небанківських установ.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News