Програма Януковича як тест на стійкість

Середа, 16 квітня 2003, 17:13
У середу на розгляд парламенту була представлена програма уряду Віктора Януковича, який був призначений прем'єр-міністром у листопаді минулого року. Днем раніше на місці Януковича стояв Кучма та зачитував своє послання до парламенту. Президенту не довелося вислухати коментарі депутатів, натомість Янукович почув все, що думають про його програму.

Від того, як завтра проголосують фракції залежить безпека уряду Януковича на найближчий рік, протягом якого депутати не матимуть права ставити питання про недовіру уряду у випадку позитивного голосування у четвер. У принципі фракції більшості вже визначилися, однак враховуючи критично низьку кількість більшості, на вагу золота буде кожен багнет.

Більше того, все ще існує можливість, що більшість й опозиція домовляться про компроміс у голосуванні за пропорційний закон про вибори, тим паче, що такий порядок виборів повністю відповідає "лінії партії", яка була визначена у пропозиціях президента.

Програму діяльності уряду Віктора Януковича, представлену на суд депутатів, читайте тут.

Коментуючи програму Януковича, один з лідерів опозиції, голова СПУ Олександр Мороз сказав, що "навіть при хороших побажаннях" є сумніви, що Януковичу вдасться зробити все, що він хоче.

Мороз також запропонував Януковичу разом з більшістю угоду-компроміс: ви підтримуєте вибори на пропорційній основі, "депутати більшості голосують за перше, друге читання, голосують при подоланні вето президента", а ми підтримуємо вашу програму уряду.

У разі такого компромісу, за словами Мороза, "уряд стане урядом", який матиме реальний вплив на ситуацію у країні, а "прем'єр буде канцлером". "Ми відверті, зробіть крок назустріч, і ви будете мати підтримку й можливість зробити те, до чого прагнете", - чесно пообіцяв Мороз.

Голова фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук говорив для радіослухачів. Він заявив, що "соціальна спрямованість програми була б більш очевидною, якби були продемонстровані ресурсні забезпечення, у тому числі альтернативні можливості".

"Було б добре, якби уряд почав виконувати ті програми й закони, які приймаються", - вважає Кравчук.

"Найважливішим аргументом" програми уряду лідер парламентських есдеків назвав перший квартал цього року. "Його наслідки доводять, що завдання поставлені урядом, виконуються. Отже програма виконується, програма реальна", - сказав Кравчук і додав, що фракція обов'язково підтримає програму уряду Януковича.

Від найбільшої та за великим рахунком, вирішальної, фракції "Наша Україна" виступав Володимир Черняк. Він у своєму виступі назвав серед головних недоліків "відсутність стратегічних програм".

"Брак стратегії і перспективної лінії розвитку - основний недолік усіх урядових програм, і цього уряду також... Декларація намірів - це добре, але нема механізмів їх реалізації", - констатував Черняк.

Ще одним мінусом програми уряду Януковича є також відсутність чітких схем розрахунків за боргами та дебіторською заборгованістю. Серед питань, які повинні мати пріоритет у програмі уряду, депутат назвав систему життєзабезпечення, енергетику, охорону здоров'я. А також зростання добробуту населення й вирішення проблем населення.

Рішення фракції прийняти програму Януковича "одноголосно" голова фракції НДП Валерій Пустовойтенко чомусь назвав "аполітичним".

Як людина, яка має досвід у написанні програм уряду, Пустовойтенко виділив ряд суттєвих та принципових недоліків і назвав програму "швидше маніфестом намірів, ніж стратегією". Серед слабин колишній прем'єр-міністр назвав неврахування та "обмеженість бюджетних ресурсів та політики, координація моніторингу, не розмежована відповідальність між міністерствами та місцевими владами". "Не зрозуміло за рахунок якого ресурсного забезпечення будуть досягатися поставлені цілі", - критикував колишній прем'єр і додав, що він має "своє бачення до складання таких документів".

Серед пріоритетів діяльності уряду Пустовойтенко авторитетно назвав "енергетичну безпеку держави, розвиток ПЕК, вугільної промисловості, реформування житлово-комунального господарства".

Представник фракції "Регіони України", яка фактично й зробила Януковича прем'єром, Валентин Ландик зазначив, що хоч програму Кабміну активно критикують, фракція її підтримує. Оскільки у документі "червоною ниткою" проходить постулат Адама Сміта: "Під багатством держави розуміється багатство народу".

"У цій програмі сильні люди, сильна сім'я, сильна держава", - палко та дуже голосно говорив Ландик. Він повідомив, що фракція "розробила серйозні пропозиції, і вони були враховані з позитивної точки зору". Ми внесли левову частку і ми задоволені, що уряд до нас дослухався", - сказав депутат.

Позитивним у програмі Регіони вважають те, що "новий уряд береться за виконання важливих питань, зокрема розвиток середнього та малого бізнесу".

Наостанок Ландик навів слова німецького канцлера Людвіга Ергхарда, якого "завжди цитує наш прем'єр": "Жодна економічна ситуація не може бути настільки безнадійною, щоб праця народу та його воля не могли її виправити".

Представник опозиційного Блоку Юлії Тимошенко Михайло Павловський привернув увагу депутатів до того, що програма Януковича є "декларативною", бо не має стратегії розвитку. Найголовніше, що у ній повинно бути – це "інноваційна та грошово-фінансова система".

"Програму писали чиновники, а її повинні були писати вчені", - проголосив з трибуни Верховної Ради депутат. А "підвищення зарплати повинно бути не на 10 та 15 %, а на 100-200"%.

Ще один опозиціонер, лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко був солідарний з колегами та визначив головним недоліком програми "декларативність та відсутність конкретних показників". "Уряд вже втратив керованість процесами, про що свідчить відсутність програми та стратегії змін структури економіки", - заявив Симоненко.

Лідер КПУ акцентував увагу слухачів на тому, що "у програмі є чимало обіцянок – підвищити, знизити, покращити і т.д., а насправді, якщо проаналізувати всі 12 років незалежності, реалізація цієї програми зруйнує всі напрацьовані системи". "Виконання програми знищить безплатну медицину та пільги для незахищеного населення", - налякав Симоненко.

Лідер ще однієї фракції більшості "Демократичних ініціатив" Степан Гавриш назвав програму уряду Януковича, "набагато кращою у плані соціального забезпечення порівняно з попередніми варіантами".

Разом з тим, за словами Гавриша, пропозиції "Демініціатив" на 32 сторінках, які були подані до Кабміну, "не всі вони були вивчені до кінця і враховані". Серед цих зауважень - реалізація програми боротьби з бідністю не знайшла відображення, уряд фрагментарно бере на себе зобов'язання провести податкову реформу.

Проте, незважаючи на численні зауваження, "Демініціативи" ухвалили рішення підтримати програму, "як акт довіри члена парламентської більшості до уряду".

Член Аграрної партії Василь Калінчук вважає, що за змістом програма уряду охоплює "основні фактори розвитку та спрямована на соціальний добробут населення". Доказом цього є "перші місяці" діяльності уряду Януковича. "Ми поділяємо підходи уряду і готові до співпраці щодо реалізації його програми", - зауважив Калінчук.

На засіданні фракції "Європейський вибір", яку представляв Володимир Піхота, було вирішено підтримати програму Януковича і голосувати "за". Також "за" програму Януковича пообіцяли віддати голоси фракції "Народовладдя", "Народний вибір" та ПППУ- "Трудова Україна".

А найкраще прорекламував "товар" Януковича голова з комітету з соціальної політики Василь Хара: "Хто бажає змін життя на краще – голосуйте за програму уряду Януковича!"

Насамкінець виступав сам прем'єр. Янукович погодився із деякими критичними зауваженнями, проте зауважив, що якби такі критичні зауваження почув "від сусідів", то він би їх зрозумів. І додав, що "50% цих зауважень ми будемо виконувати".

Також прем'єр невідомо навіщо зізнався, що він "незрілий політик". "Якщо мене порівняти зі спортсменами, як мені олімпійці кажуть, то у мене 1 розряд", - виклав голова Національного олімпійського комітету.

Янукович дав слово, що "у програмі буде відпрацьований план реалізації". "Ми за це будемо відповідати. Якщо щось станеться не так, як ми записали, ми живі люди, ми теж інколи робимо помилки, будемо самі їх виправляти", - намагався розчулити депутатів прем'єр.

"Все, що я сьогодні почув, з великою повагою до цього ставлюсь. Ми врахуємо все це у тій програмі, з якою будемо виступати у цьому та наступному році", - оптимістично підсумував парламентські обговорення Янукович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування