Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи зможе Янукович піти проти Кучми?

Середа, 16 квітня 2003, 19:29
Четвер, 17 квітня – один із вузлових моментів у кар'єрі Віктора Януковича. В цей день буде голосуватися програма діяльності уряду. І в залежності від того, як він пройде цей іспит, може, настане час більш уважно читати гороскоп Раків на 2004 рік.

Навколо цього голосування крутиться дивна інтрига. Теоретично існує дуже висока імовірність затвердження програми. Але питання у тому, в який спосіб це буде зроблено.

До парламентської більшості, яка носить статус законодавчого костура уряду, входить 240 депутатів. Не багато, але і не мало. Фактично більшість може власними руками робити все – крім, звичайно, зміни Конституції.

Але немає спокою в очах донецьких, які виходять покурити в опозиційні кулуари депутатів-антикучмістів.

Команда Януковича ще може пам'ятати голосування двотижневої давності. Тоді для зняття Бондаря з першої спроби не вистачило 10 голосів. І п'ять із них "чомусь" не додала СДПУ(О). Не дуже дисципліновано вчинили й інші фракції. Зрештою, ротацію в Фонді держмайна провели з другої спроби – за допомогою блоку Тимошенко, який під неоголошені зобов'язання "Регіонів" виділив 12 голосів.

Зараз ситуація схожа. Відмінність же в тому, що за програму уряду не можна переголосовувати. Тобто якщо навколо голосування почнуться "манси", то це називатиметься "тупо кинути", а не просто "взяти на понт".

Про те, що Янукович нервує, свідчить його подання на Кучму про призначення Песоцького главою Держкомрезерву. Таким чином задоволено квоту "Народного вибору", яка до цього часу не отримала дивідендів від присутності своїх 15 депутатів у більшості.

В цьому ж кадровому питанні враховано й інтерес есдеків – Песоцький є членом партії Медведчука. Луганському ж "Народному вибору" він підходить, бо сам походить із тих просторів.

Про те, що у Януковича не спокійно на серці, говорить й таке – крісло в Держкомрезерві довгий час намагався отримати радник прем'єра й соратник по Донецьку Едуард Прутнік. Але політична ситуація змусила віддати посаду іншому…

Необхідні для підстраховки голоси Янукович може знайти зрозуміло де – в опозиції.

З чотирьох фракцій категорично відмовилися підтримати програму Януковича лише комуністи. "Для цього є лише одна умова – уряд очолюватиме комуніст, і він виконуватиме програму", - заявив Симоненко.

"Наша Україна" обіцяє остаточне рішення оприлюднити у четвер зранку. Зараз же з високою долею ймовірності можна прогнозувати негативний вердикт. Відомо, що група НРУ не категорично "проти", а скоріше навіть "за", але їх вага у фракції не та. Близька ж до Ющенка група "Разом" рекомендує програму Януковича здати в макулатуру.

Тому, ймовірно, якщо хтось із ющенківців і надасть вотум довіри прем'єру, то будуть це одиниці. Наприклад, Олександр Олександрович Омельченко-молодший, батько якого інколи "не просто так" їздить із Януковичем у закордонні відрядження.

Але найцікавіше відбуватиметься у переговорах Януковича з БЮТ і СПУ. Ці антикучмістські фракції запропонували прем'єру бартер. Вони готові вирішити питання Януковича – погодилися віддати за програму уряду свої чотири десятки голосів. Але якщо стільки ж вони отримають від більшовиків – за пропорційний закон про вибори, який лобіює опозиція. У випадку ж, якщо Кучма накладе на нього вето – то від "донецьких" просять голоси на його подолання.

Ось тут і починається момент істини для Януковича.

Можливо, донецькі й не проти обмінятися із соціалістами і БЮТівцями голосами, але… Але ж є ще в нашій державі людина, яка має таланти відбивати будь-яке бажання вчиняти всупереч його волі. Кучма.

Так, Кучма заборонив голосувати за пропорційний закон. Сталося це на зустрічі з більшовиками у вівторок. "Зараз зарано приймати закон про вибори. І компромісу [із опозицією] з цього питання досягнуто бути не може", - заявив постпред Кучми Олександр Задорожній. Він прямо сказав, що більшість домовилася не голосувати за закон про вибори, і додав, що таку ж позицію займає і президент.

За словами Задорожнього, ухвалювати такий закон "передчасно" і "неправильно" до того, як буде визначеність щодо змін Конституції.

Ситуація у Януковича цікава.

Можна "провалити" голосування за програму уряду – наслідків, за законом, це не тягне. Але ж є питання політичної гордості, амбіцій і просто логіки: якщо ти не маєш довіри до своїх дій, то чи можна залишатися на посаді?

З іншого боку, вотум довіри від парламенту забирає в депутатів право відставляти Януковича протягом року. Проте звільнити прем'єра в будь-який момент з будь-яким формулюванням може Кучма.

"Гарант", як відомо, заявив, що Янукович працюватиме до президентських виборів. Але прем'єр не може не розуміти, що це лише слова. Вартість яких в різні дні котується по-різному.

З іншого боку, мати імунітет від депутатів і приємно, і корисно. І цього можна домогтися силами більшості. Але ризиковано – бо принаймні дві фракції "дев'ятки", СДПУ(О) і "Трудова Україна" – мають своїх претендентів, які готові скористатися прем'єрським ліфтом, щоб піднятися на президентський майданчик.

Ще одна проблема – як красиво відмовитися від пропозицій СПУ і БЮТ про пропорційні вибори. Не буде ж Янукович розповідати: "А мені заборонив папа"...

Якщо програму уряду затвердять через бартер з опозицією, Янукович заявить про себе як про повноцінно самостійного гравця. Але тоді він не виправдає сподівань Кучми, який хоче бачити в ньому гарантії своєї пенсії, і який після "зради" з опозицією буде йому ще менше довіряти.

А стереоефект для антиянуковицької кампанії у вухах "гаранта" забезпечуватимуть все ті ж СДПУ(О) і "Трудова Україна".

У четвер Янукович може почати нове життя – як претендент на крісло глави держави. А може закінчити старе – як черговий бракований екземпляр в рамках проекту "наступник-2004".

Від таких проблем голова обертом піде у кого завгодно. Може, цим пояснюється дивна пропозиція Януковича депутатам, висловлена під час представлення програми уряду. Прем'єр пообіцяв народним обранцям: "Ми готові до конструктивної співпраці і подальшого спільного вироблення індивідуальних підходів до приватизації стратегічно важливих об'єктів".

Хоча, можливо, це ще один компенсатор за голосування щодо програми уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування