Кваснєвский обіцяє "протягти" Україну в ЄС?

Четвер, 17 квітня 2003, 11:20
Президент Польщі Александр Кваснєвський хотів би серйзоно поговорити про членство України в Європейському Союзі. Про це він заявив в інтерв'ю спеціальному кореспонденту ВВС в Афінах.

"Двері відчинені. Це вимагає великих зусиль, це вимагає праці, це вимагає рішення самого українського народу і української влади. Я вважаю, що якщо двері відчинені, то вони відчинені. Знаєте, я є найбільшим союзником і адвокатом України. І був би дуже радий, якби колись ми могли порозмовляти на тему членства України в ЄС дуже серйозно - на підставі політичних рішень та стану економіки України", - сказав Александр Квасьнєвський.

У середу в Афінах було підписано угоду про вступ до ЄС у травні наступного року 10 нових членів. Наступними кандидатами на вступ у 2007 році є Болгарія та Румунія.

На прес-конференції Кваснєвський сказав, що день підписання угоди - це щасливий день для нього і найкращий подарунок "для дідів і батьків, яким довелося жити в важкі часи". "Ми повертаємося до європейської родини", - сказав польський президент.

Польща є найбільшою з країн-нових членів ЄС. Аналітики вважають, що Польща може мати серйозний вплив, можливо, навіть на рівні Франції і Німеччини.

На думку оглядачів ВВС, вступ до ЄС нових країн, які вдячні США за підтримку в поваленні комуністичних режимів, здатний сприяти зміщенню акцентів політики Євросоюзу в цілому від суперництва зі США до партнерства. Окрім того більшість нових членів ЄС обстоюватимуть концепцію збереження суверенітету в процесі розвитку Європейського Союзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування