Хто кого кинув?

Четвер, 17 квітня 2003, 12:08
Результати поіменного голосування за програму уряду

Результати поіменного голосування за закон про вибори



Програма уряду Віктора Януковича парламентом підтримана. Рік прем'єр зможе працювати спокійно.

За його програму проголосувало 355 депутатів. Окрім представників більшості, 55 голосів віддала найбільша фракція "Наша Україна", 20 голосів соціалістів та 14 голосів БЮТівці. Комуністи не віддали жодного голосу.

Проте взаємозалік між Януковичем і опозицією не відбувся. Провалено домовленість про голосування антикучмістів за програму уряду в обмін на підтримку програми уряду.

Одразу після програми Литвин поставив на голосування законопроект "Про вибори", яким передбачається проведення виборів депутатів на пропорційній основі. Законопроект набрав 217 голосів. Удруге він набрав ще менше - 213 голосів. За закон проголосували всі опозиційні фракції, по одному від фракцій "Європейський вибір" та СДПУ(О), і жодного голосу не було подано від фракції "Регіони України".

Як стверджують соціалісти, напередодні голосування, у середу ввечері Янукович на зустрічі з СПУ пообіцяв 40 голосів за опозиційний закон про вибори в обмін на підтримку соціалістами програми уряду.

За словами заступника Мороза Йосипа Вінського, Янукович чітко заявив, що донецькі підтримають закон про вибори. "Ми сказали прем'єру, що зміст програми нас не цікавить, але готові підтримати її в обмін за голосування щодо закону про вибори. Янукович сказав, що 40 голосів буде надано".

Вінський уточнив, що ішлося саме про голосування у четвер. На зустрічі з соціалістами з боку Януковича був присутній міністр по зв'язках з парламентом Іван Ткаленко, а також помічники глави уряду.

На питання про те, чи записували обіцянку Януковича на диктофон чи фіксували протоколом, Вінський сказав, що вони "повірили прем'єру на слово".

Сам Мороз "кидок" пояснив просто: "Цим самим депутати з більшості показали, що вказівки з адміністрації президента важливіші, ніж суть політичної реформи". "Нас обдурили, ми виявилися наївними дурнями, а Янукович виявився брехуном", - сказав ще один соціаліст, Юрій Луценко.

У свою чергу постпред уряду в парламенті Володимир Рибак заявив, що не чув про жодні домовленості прем'єра з опозиціонерами. "Я був на всіх зустрічах глави уряду з депутатами, і про домовленості на них не йшлося", сказав Рибак, хоча й додав, що не ходив на зустріч Януковича із соціалістами.

Водночас Рибак не виключив, що були якісь обіцянки між конкретними депутатами й членами СПУ. Однак сам він про це не чув, знову наголосив постпред Януковича.

Ще один "донецький", Валерій Коновалюк заявив, що не брав участь у переговорах і не знав про жодні обіцянки прем'єра соціалістам. "Якщо є політичні домовленості, то вони повинні виконуватися. Але якщо ці домовленості є, то депутати про них повинні знати".

Коновалюк також додав, що "не можна об'єднувати пакетно такі різні питання – програма уряду й закон про вибори". Він наголосив, що "ми не підтримуємо цей закон про вибори в тому вигляді, в якому є. Я не бачу сенсу, навіщо за три роки до парламентських виборів виносити на розгляд цей закон". І взагалі, на думку Коновалюка, "треба розглядати законопроект Гавриша-Йоффе-Дашутіна".

Лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова, яка спеціально вийшла на трибуну, "щоб подивитися в очі депутатам", повідомила, що особисто вона не вела жодних переговорів про політичну домовленість.

"Прем'єр не є народним депутатом. Я не можу домовленості підтвердити чи спростувати. Я сьогодні зранку всю групу опитала, чи були домовленості за моєю спиною. Мені кожен член фракції сказав, що домовленостей не було".

Опозиція вирішила не брати участь у голосуванні доти, поки не буде проголосований закон про вибори на пропорційній основі. Мороз від імені фракцій "чотирьох" закликав провести нараду керівників фракцій за участю Януковича.

Однак на ній прем'єр знову заявив, що не обіцяв ніяких 40 голосів за закон про пропорційні вибори.

Читайте також:

Чи зможе Янукович піти проти Кучми?

Програма Януковича як тест на стійкість

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування