Янукович, як "тріумф і драма" української політики

Четвер, 17 квітня 2003, 15:44
Українські політологи вважають, що затвердження програми діяльності уряду парламентом серйозно вплине на подальші політичні розклади, як у парламентській більшості, так і в опозиції.

Так, керівник Київського інституту глобальних стратегій (ІГЛС) Вадим Карасьов назвав нинішній четвер у Верховній Раді для уряду Віктора Януковича "тріумфом і драмою".

На його думку, "тріумф - це підтримка урядової програми значною цифрою у 335 голосів, а драма - подальше голосування згідно із законом про вибори, по якому, ніби, були домовленості між прем'єром і рядом опозиційних фракцій".

Карасьов зазначив, що "публічні обвинувачення ряду опозиційних політиків на адресу Януковича на якийсь період можуть ускладнити політичні перспективи Кабінету Міністрів у плані затвердження основних законопроектів, але у принципі це не трагічна ситуація, оскільки тут багато що буде залежати від позиції більшості".

Політолог підкреслив, що, "якщо більшість і Кабінет Міністрів будуть працювати у сильній зв'язці, то пакет законопроектів, який буде винесений урядом, не буде схильний до великого ризику неприйняття".

Оцінюючи загальні політичні перспективи уряду, Карасьов зазначив, що "це один з найсильніших і найпрофесійніших Кабінетів Міністрів за останні роки". "В уряді Януковича багато сильних фігур, крім того, сам уряд є квазікоаліційним, і якщо ситуація буде розвиватися спокійно, то цей уряд має всі шанси наростити свій політичний успіх, у тому числі це може зробити і сам прем'єр-міністр", - впевнений він.

Політолог вважає, що "сьогодні сталося фіксування основних гравців і всередині влади, і всередині опозиції". На його думку, "така конфігурація збережеться до осені 2003 року, тобто до того періоду, коли до президентських виборів залишиться рівно рік. Після цього станеться перегрупування основних політичних сил з прицілом на 2004 рік".

У свою чергу, голова правління Центру прикладної політики "Знак" Михайло Бассараб вважає, що нинішній уряд має шанси на успіх у разі виконання деяких умов. Це, зокрема, "збереження партнерських взаємовідносин України з впливовими західними інституціями, підтримка неконфронтаційних відносин з діючим президентом і, можливо, з деякими представниками фракції "Наша Україна".

Оцінюючи голосування з програми уряду у нинішній четвер, Бассараб зазначив, що воно "стане хорошим уроком для радикальної опозиції, і після цього вона ще більше замкнеться у собі". На думку політолога, "цей процес збільшить провалля між радикальною опозицією (БЮТ, СПУ і КПУ) і парламентською більшістю".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...