Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ШИРАК – "ЗА" УКРАЇНУ В ЄС. Кучма прориває міжнародну ізоляцію

Четвер, 17 квітня 2003, 16:21
Франція буде підтримувати намір України стати асоційованим членом Європейського Союзу, заявляє французький президент Жак Ширак.

"Мені хотілося б завірити вас, що Франція буде підтримувати лінію на отримання Україною асоційованого членства в ЄС", - заявив Ширак українському президенту Леоніду Кучмі в ході зустрічі в четвер в Афінах. Вона відбулася в рамках конференції Євросоюзу, повідомила прес-секретар глави української держави Олена Громницька.

Ширак прийняв запрошення українського президента відвідати Україну, повідомила прес-секретар.

Крім того, в четвер відбулася коротка зустріч Кучми з верховним комісаром ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єром Соланою, в ході якої сторони обговорили реалізацію євроінтеграційних кроків України, поглиблення її відносин з ЄС, а також проблему врегулювання Придністровського конфлікту, сказала прес-секретар.

У свою чергу Кучма заявив на конференції в Афінах, що Україна не збирається форсувати питання свого членства в Європейському союзі, однак хоче підтвердження можливості отримати його в майбутньому.

"Для України головне не терміни, а зміст. Скажу навіть більше – Київ не зацікавлений у форсуванні питання про членство в ЄС. Більш актуальними для нас сьогодні є задача вступу до Світової організації торгівлі, а також адаптації внутрішнього законодавства до стандартів ЄС", - сказав він.

Кучма підкреслив, що Україна вітає все, що наближає її до отримання повноправного членства в ЄС в довгостроковій перспективі. "Відповідно, ми не можемо погодитися з тим, що цю перспективу підміняє", - сказав він.

Президент зазначив, що у зв'язку з цим Україна із задоволенням сприймає пропозиції асиметричного відкриття ринків, створення зони вільної торгівлі, поширення всіх чотирьох свобод ЄС (вільного пересування людей, товарів, послуг і капіталів) і розглядає їх як важливі етапи повномасштабної інтеграції України до Євросоюзу.

Кучма висловив задоволення тим, що обидві сторони констатували істотний прогрес в реалізації угоди про партнерство й співпрацю між Україною і ЄС.

"Наші європейські партнери можуть і надалі розраховувати на Україну в плані її активної участі в миротворчих операціях, взаємодії і підтримки в питаннях спільної зовнішньої політики і політики безпеки, а також співпраці у сфері юстиції і внутрішніх справ", - підкреслив він.

Президент від імені України привітав нинішнє розширення ЄС, назвавши його істотним кроком у створенні нової "об'єднаної Європи".

Він зазначив, що Україна вітає поширення Комунікації Єврокомісії на всі країни, які межують з ЄС.

Президент Кучма на конференції Євросоюзу в Афінах проводить двосторонні зустрічі.

Як повідомляє прес-служба президента, Кучма в четвер зустрівся з президентом Європейської комісії Романо Проді.

На зустрічі в середу Кучми з президентом Румунії Іоном Ілієську співрозмовники висловилися за необхідність підготовки до підписання договору про україно-румунський держкордон.

У цей же день на зустрічі Кучми з прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі були проаналізовані результати візиту українського лідера в Італію в листопаді минулого року. Берлусконі висловив готовність відвідати Україну з візитом у жовтні поточного року. Він також висловив підтримку України в її євроінтеграційних прагненнях.

На зустрічі з прем'єр-міністром Данії Андерсом Фог Расмуссеном Кучма подякував датському прем'єру за послідовну політику його країни щодо євроінтеграційних прагнень України та їх постійну підтримку.

Президент України зустрівся з федеральним канцлером Німеччини Герхардом Шредером і домовився про проведення п'яти україно-німецьких консультацій у ФРН у другій половині поточного року.

Сторони обговорили також питання створення газового консорціуму. Кучма підтвердив, що в третій декаді травня відбудеться зустріч експертів високого рівня для розгляду конкретних питань, пов'язаних зі створенням консорціуму.

У цей же день президент України зустрівся з президентом Мальти Гвідо де Марко.

Президенти України і Польщі Леонід Кучма і Олександр Кваснєвський підтвердили домовленість про майбутню зустріч на початку липня цього року.

На зустрічі з президентом Сербії і Чорногорії Светозаром Маровичем Кучма особисто поздоровив співрозмовника з обранням главою держави і побажав успіхів в розвитку Сербії.

У середу відбулася також зустріч Кучми з прем'єр-міністром Словаччини Міколашем Дзуріндою, який запросив президента України взяти участь у засіданні "Вишеградської четвірки" (Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія), яке відбудеться в Словаччині в червні цього року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...