Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Северінсен готова дати міжнародний розголос справі "Піскун проти журналістів"

П'ятниця, 18 квітня 2003, 15:52
Порушення кримінальних справ проти журналістів в Україні є "дуже погане, небезпечне" явище, оскільки кримінальне переслідування може потягнути ув'язнення. Про це заявила у Києві доповідач моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен.

Северінсен зазначила, що поки не знає деталей цієї справи, але ще є час, щоб ця тема була включена у звіт по Україні.

Проблеми зі свободою слова будуть серед головних питань у доповіді по Україні моніторингового комітету ПАРЄ, який буде заслухано на сесії у червні 2003 року, додала вона.

За її словами, серед головних тем також наступні президентські вибори, пропозиції щодо змін до Конституції, а також реформування законодавства до вимог Ради Європи.

Северінсен зазначила, що основним висновком вона пропонуватиме не припиняти моніторинг України.

Вона також повідомила, що уряд України уже надіслав свої зауваження до проекту звіту. "Ця інформація не розголошується. Вона фактична і буде включена в звіт. Але там є моменти, з якими ми не згодні і які ми не бачимо в тому світі, в якому воно подано".

Коментуючи ситуацію зі свободою слова в Україні, Северінсен виділила чотири проблеми.

Вона закликала не припиняти покращувати законодавство щодо свободи слова, оскільки "його неефективність є виправданням для тиску на ЗМІ".

Другим вона назвала те, що вже існуюче законодавство повинно втілюватися в життя. "Прокуратура може проводити розслідування щодо утисків свободи слова. І якщо воно приведе до судового розгляду, то рішення суду повинні також виконуватися".

Третім Северінсен назвала "неформальну цензуру": "За останні півроку ми дізналися про існування темників".

Четверта проблема, на її думку, це "самоцензура", коли "журналісти побоюються за своє життя після вбивств Гонгадзе й Александрова".

УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...