Христенко і Гайдук розглянуть моделі газового консорціуму

Вівторок, 22 квітня 2003, 10:10
У вівторок у Київ прибуває віце-прем'єр Росії Віктор Христенко для проведення засідання наглядової ради міжнародного газотранспортного консорціуму за участю представників урядів України і Росії.

Про це повідомив віце-прем'єр України Віталій Гайдук у понеділок у Києві на зустрічі з заступником голови Держдуми Федеральних зборів Росії Артуром Чілінгаровим.

Віце-прем'єр України також зазначив, що на порядку денному стоїть підготовка зустрічі групи високого рівня за участю "можливих європейських партнерів".

Він висловив думку, що така зустріч може відбутися, з огляду на великодні свята у Європі, 23 квітня. "Ми спробуємо запросити німецьку сторону і 23 числа провести її", - сказав Гайдук.

Наглядова рада міжнародного газотранспортного консорціуму також розгляне можливі моделі консорціуму.

"Розглянуть питання, що вони зробили, на якому етапі знаходяться, розглянуть варіанти можливих моделей консорціуму", - сказав він, уточнивши, що ці моделі будуть представлені консультантами.

Відповідаючи на питання журналістів, яка модель консорціуму є кращою для України, віце-прем'єр сказав: "Для України найкращою є та модель, що буде гарантувати захист інтересів України, що Україна гарантовано одержить для себе ті обсяги газу, які необхідні для внутрішньої потреби".

При цьому Гайдук повідомив, що дотепер немає підтвердження з російського боку про готовність підписати угоду щодо транзиту нафти. За його словами, минулого тижня він обговорив це питання з Христенком з проханням прискорити процес, тому що угоду вже парафовано, і українська сторона була готова підписати її.

Український віце-прем'єр висловив упевненість, що у вівторок на зустрічі російська сторона підтвердить підписання цієї угоди.

Гайдук висловив думку, що завдяки цій угоді "російські компанії матимуть чітке розуміння перспектив транзиту нафти на зовнішні ринки". "Для нас це - можливість завантажити нафтотранспортні мережі", - підкреслив він.

Віце-прем'єр підкреслив, що, незважаючи на стабілізацію російсько-українських відносин у нафтовій сфері, застосування ПДВ на нафту, газ і конденсат знижує конкурентноздатність нафтопереробних заводів, а нові стандарти Євросоюзу на ці продукти спричинять необхідність інвестування.

Гайдук закликав російських депутатів "подивитися ще раз на російське законодавство для того, щоб нафта в Україну надходила, маючи нульову ставку". "Я сподіваюся, що ми знайдемо порозуміння", - зазначив він.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
Усі новини...