Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Есдеки не дарма викинули гроші на політтехнологів. Народ запам'ятав Медведчука

Вівторок, 22 квітня 2003, 12:19
Найкраще пам'ятають про свій вибір на останніх парламентських виборах прихильники блоку "Наша Україна" і СДПУ(О). Про це заявив директор політико-правових програм Українського центру політичних й економічних досліджень ім. Разумкова Ігор Жданов, коментуючи підсумки проведеного центром соціологічного опитування.

З його слів, на питання, за яку партію або блок ви голосували на виборах у парламент у березні 2002 року, 26,4% респондентів називали блок "Наша Україна", що перевищує процент голосів, набраний блоком у багатомандатному окрузі - 23,6%. Про своє голосування за СДПУ(О) пригадали 6,5% опитаних, тоді як партія набрала близько 6,3% голосів.

У відповідях про інші партії і блоки процент тих, хто пам'ятає про свій вибір, нижче реальних результатів голосування. Так, про те, що голосували за Компартію, пам'ятають 15,7% опитаних (партія набрала близько 20% голосів), за блок "За єдину Україну" - 8,7% (близько 11,8%).

Менше за все згадують про своє голосування виборці Соцпартії (3,2% проти майже 6,9% на виборах) і Блоку Юлії Тимошенко (4,4% проти 7,3%). 5,8% респондентів заявили, що голосували за інші партії і блоки, 2,9% - що голосували проти всіх, 13,8% - що взагалі не голосували на виборах.

12,6% не змогли пригадати, за кого вони голосували у березні 2002 року.
На думку політолога, такий характер відповідей свідчить про наявність стабільних політичних симпатій у виборців "Нашої України" і СДПУ(О). "Значно нижчі показники таких політичних сил як КПУ, СПУ і БЮТ можуть пояснюватися, з одного боку, тим, що частина їх виборців належить до "протестного" електорату, який керується ситуативними міркуваннями, а по-друге, страхом частини прихильників цих опозиційних партій і блоків повідомити про свої симпатії навіть соціологам", - відзначив Жданов.

Говорячи про блок "За єдину Україну", політолог висловив думку, що невідповідність між результатами опитування і підсумками виборів пояснюється тим, що у деяких регіонах (наприклад, у Донецькій області) кампанія блоку велася практично однією з партій, яка входила до його складу і була найбільш відома виборцям, а також тим, що у нинішньому складі парламенту немає фракції або груп з назвою блоку.

Опитування проводилося з 2 по 7 квітня 2003 року у всіх регіонах України. У ньому брали участь 2013 респондентів віком від 18 років в 121 населеному пункті. Похибка вибірки - 2,3%.

На парламентських виборах навесні 2002 року 4%-й бар'єр подолали 6 партій і блоків: "Наша Україна" (23,57 % голосів), Компартія (19,98%), блок "За єдину Україну" (11,77%), Блок Юлії Тимошенко (7,26%), Соцпартія (6,87%), СДПУ(О) (6,27%). Усього у виборах брали участь 33 партії і блоки.


Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...