"Малими кроками" США пробачають Кучму

Середа, 23 квітня 2003, 13:11
Посол США в Україні Карлос Паскуаль констатує поліпшення відносин між двома країнами.

"Дійсно, деяке поліпшення відносин відбулося, і обидві сторони прагнуть це розвивати. У грудні минулого року я запропонував так звану стратегію малих кроків, яка складається із продовження взаємодії і визначення конкретних можливостей для обопільно-корисного розв'язання ряду питань", - сказав посол в інтерв'ю газеті "Голос України", опублікованому в середу.

"Це, у свою чергу, могло б відкрити двері для подальшого прогресу", - додав дипломат.

Паскуаль спростував припущення про те, що зміна у ставленні Вашингтона до Києва пов'язана, насамперед, із рішенням України направити до Кувейту РХБ-батальйон.

"Ми, звичайно ж, дуже позитивно і з вдячністю поставилися до того, що президент Кучма, РНБО, ряд парламентських політичних партій схвалили направлення РХБ-батальйону. Але наше співробітництво на цих конкретних напрямках, які я вже згадав, почалося ще до цього", - сказав він.

За словами посла, про поліпшення відносин свідчить рішення скасувати санкції, рекомендовані FATF у лютому, переговори щодо вступу України до Світової організації торгівлі.

Відповідаючи на питання газети, Паскуаль підкреслив, що США "завжди визнавали Леоніда Кучму президентом цієї країни, обраним її народом". "Ми визнаємо і поважаємо конституційну роль президента Кучми в керівництві державою, зокрема, у керівництві політикою в питаннях міжнародної безпеки".

За словами посла, зараз не обговорюється питання можливої зустрічі президентів США й України Джорджа Буша і Леоніда Кучми.

Паскуаль також підтвердив існуючі розбіжності України та США у поглядах на те, чи була дана українським керівництвом згода на продаж "Кольчуг" до Іраку.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...