Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генсек Ради Європи Вальтер Швіммер: Я закликаю судити не тільки виконавців, а й замовників вбивства Гонгадзе

Середа, 23 квітня 2003, 17:51
Критикувати Раду Європи замість хоча б вдаваної уваги до її рекомендацій стало офіційною лінією влади України. Однак, при цьому вона забуває, що зобов'язання при вступі до цієї організації брав Київ, а не Страсбург.

Апогеєм антиєвропейської кампанії можна вважати заяву офіційного представника адміністрації президента, що свої звіти Парламентська асамблея Ради Європи пише на замовлення опозиції.

Але ці "огризання" не надто помічають у Раді Європі. І критикувати Україну вони обіцяють… не припиняти ніколи. Так само як вимагати правду в справі Гонгадзе. Про це заявила перша особа Ради Європи, генсек Вальтер Швіммер – у інтерв'ю "Українській правді", взятому під час нещодавньої сесії ПАРЄ .


- Як ви оцінюєте розслідування справи Гонгадзе, убитого два з половиною роки тому? Як вам відомо, український президент перебуває під підозрами, а українські прокурори не здатні продемонструвати хоч якийсь результат розслідування. Минулого року генпрокурор відвідав Раду Європи і заявив, що він знайшов повне порозуміння з європейськими представниками.

- Моя думка щодо цього дуже чітка. В будь-якій країні вбивство журналіста – це не просто злочин проти особи, але також атака на свободу преси. Це особливо правдиво для України, де в останні роки було зафіксоване тривожне число наступів проти журналістів.

Це є зоною відповідальності української влади покласти край атмосфері безкарності навколо насилля над журналістами. Я закликав українську владу розслідувати, встановити та піддати суду не тільки виконавців, але також і замовників вбивства Георгія Гонгадзе. Ця моя позиція не зміниться до того часу, поки винні не будуть віддані під суд.

- На ваш погляд, чому не було створено міжнародну комісію з розслідування справи Гонгадзе? Адже ця рекомендація була частиною резолюції ПАРЄ.

- Генпрокурор Піскун, який відвідав Страсбург незабаром після свого призначення, обіцяв тримати мене в курсі розвитку розслідування в справі Гонгадзе. Він також визнав подальшу міжнародну співпрацю в даному питанні.

Я так розумію, що міжнародні експерти допомагають українській владі, особливо, коли йдеться про передові технології, які використовуються в кримінальних розслідуваннях.

- Ваша думка щодо записів з кабінету Кучми? Ці плівки можуть представити повну картину навколо справи Гонгадзе. Чому Рада Європи не вимагає розслідувати ці записи?

- Оскільки так звані секретні записи є важливими, мені довелося сформувати думку щодо них на базі різноманітних повідомлень у пресі. Рада Європи не має обладнання для аналізу та розслідування цих таємно зроблених записів. Як ви знаєте, повідомлення у пресі є суперечливими. Повторю ще раз: це є справа, яка має бути розв'язана українськими органами.

Все що я можу сказати, що влада будь-якої країни-члена Ради Європи має напружено працювати, день за днем, щоб домогтися довіри населення.

- Після критичних звітів ПАРЄ та Ради Європи щодо свободи слова в Україні, представники української влади заявляли, що ці звіти були підготовлені за замовленням української опозиції. Що ви думаєте з приводу таких оцінок?

- Рада Європи критично ставиться до стану зі свободою слова в Україні. Але ми також маємо План дій для медіа, який має на меті допомогти Україні виправити ситуацію.

Це стиль критики Ради Європи – бути відвертим щодо недоліків та водночас пропонувати допомогу. Я сподіваюсь, що в майбутньому План дій буде більш рішуче втілений у життя.

- Багато років українська влада бажає зупинити процес моніторингу з боку Ради Європи. Що ви думаєте стосовно процесу моніторингу?

- Якщо я правильно вас зрозумів, ви посилаєтеся на моніторинг, який провадить Парламентська асамблея. Цей моніторинг може бути знятий, відповідно до процедур ПАРЄ – це рішення у сфері компетенції парламентаріїв.

Рада Європи має ряд інших методів моніторингу, які постійно проводяться та стають більш настирливими. Це тому, що ми знаємо, що демократія не може бути досягнута раз і назавжди. В момент, коли ви думаєте, що ви остаточно вирішили всі проблеми демократії – це момент, коли ви програли демократію.

Демократія повинна підсилюватися та оберігатися щодня, з кожним новим поколінням. Ось чому, фактично, моніторинг Ради Європи ніколи не зупиняється. І йому не слід зупинятися.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування