США можуть порівняти Карімова і Кучму

Вівторок, 29 квітня 2003, 17:22
Добра новина для Кучми – в Україну призначають нового американського посла. Власне гарна сама новина – президент ніколи не виявляв особливої любові до нинішнього посла Карлоса Паскуаля. Але не це головне – новий посол США їде до Києва відразу після Ташкента. А це значить, що ситуація в Україні за рівнем демократичності має видатися американцеві ледь чи не ідеальною.

Про можливе призначення новим послом США в Україні Джона Едварда Гербста вперше в середині квітня написала англомовна київська газета Kyiv Post. У вівторок про офіційне затвердження Білим домом нинішнього посла США в Узбекистані Гербста новим послом в Україні повідомили світові агентства.

Гербсту довелося працювати в Узбекистані в той момент, коли ця країна, якій постійно дорікають у порушенні прав людини, перетворилася унаслідок війни з тероризмом у стратегічного партнера США. Нестача повітряних баз для американських літаків напередодні удару по Афганістану істотно вплинула на дипломатичну риторику працівників американського зовнішньополітичного відомства.

Узбекистан став партнером США незважаючи на 923(!) політичні в'язні в країні й офіційно скасовану тільки у 2002 році цензуру в ЗМІ, арешти політиків та журналістів.

Можливо тільки цензура перешкодила нам знайти в Інтернеті заяви Гербста про серйозну заклопотаність правами людини в Узбекистані. "Найкрутішою" була знайдена доповідь про ситуації з правами людини за 2002 рік, де перераховані вище факти названі "гнітючими".

Відсутність точних оцінок і різких коментарів, повна відсутність посилань на причетність влади до арештів і катувань - можливо саме так має працювати американський посол у східній країні... Але чи зможе пан Гербст змінити звичку до східної ментальності?

<і>P.S. Гербсту 51 рік. Має дружину росіянку і п'ятеро дітей. Сам він належить до еліти Держдепартаменту, відомого як Senior Foreign Service і має офіційний ранг міністра-консула.

Згідно з біографією Гербста, перед призначенням у Ташкент він прослужив три роки генеральним консулом США в Єрусалимі. Перед цим він працював заступником посланця в Нових незалежних державах, директором офісу з питань незалежних держав, працював у посольствах у Тель-Авіві, Москві й столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

Гербст був призначений послом США в Узбекистані Біллом Клінтоном і взявся до виконання дипломатичних обов'язків у цій країні з 28 жовтня 2002 року.

Гербст має дві вищих дипломатичних освіти, він випускник дипломатичної школи Джорджтаунського університету і Флетчерської школи юридичних наук і дипломатії. Він почав дипломатичну кар'єру у 1979 році; вільно володіє російською мовою і говорить арабською.

P.P.S. І кілька слів про посла, що від'їжджає. Як відзначає Kyiv Post про Карлоса Паскуаля, йому "вдалося продемонструвати видатну роботу у непростих умовах". Працівники посольства обожнюють його, а сам він прославився як "роботоголік", який очікує від інших такого ж ставлення до праці. Одна зі співробітниць посольства згадує, як їй довелося провести один з перших різдвяних днів з моменту призначення Паскуаля за своїм комп'ютером. У цей час Паскуаль працював поруч.

Паскуаль залишає Україну влітку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News