Литвин: референдуму з політреформи не буде

Середа, 30 квітня 2003, 14:20
Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що референдуму з питань проведення політичної реформи в Україні не буде, а рішення про її проведення буде ухвалено на парламентському рівні.

Про це спікер сказав, відповідаючи на запитання під час круглого столу в Королівському інституті міжнародних відносин. Литвин висловив надію, що політична реформа відбудеться в Україні до жовтня 2004 року, тобто до президентських виборів.

Для цього, сказав Литвин, парламент повинен ще на цій сесії відправити законопроект про внесення змін у Конституції до Конституційного Суду для отримання відповідного висновку, а потім на наступній сесії ухвалити цей законопроект 301 голосом. "Інтереси країни вимагають прийняття такого рішення", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що внесення змін до Конституції є винятковою прерогативою парламенту, і вони не можуть бути затверджені на референдумі.

Литвин нагадав про відповідне роз'яснення Конституційного Суду України, яке не підлягає оскарженню.

Голова Верховної Ради України також розповів, що точки зору президента України і парламенту з ряду позицій конституційних змін не збігаються. Але, за словами Литвина, це не є трагедія, і він сподівається на віднайдення компромісу, який піде на користь українському суспільству. Спікер зазначив, що розбіжності є з трьох ключових позицій, зокрема щодо створення двопалатного парламенту та щодо призначення міністрів оборони, внутрішніх справ, закордонних справ тощо.

24 квітня на прес-конференції президент України Леонід Кучма висловив переконання, що після того, як конституційна більшість Верховної Ради ухвалить закон про проведення політичної реформи, відбудеться всеукраїнський референдум.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування