Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від Кучминих політтехнологів не варто чекати гарних новин

Середа, 30 квітня 2003, 20:42
Сенатор Бен Найтхорсе Кембел (Ben Nighthorse Campbell) звернувся із закликом до української влади, "включаючи гаранта Конституції", "припинити кампанію тиску на незалежні засоби масової інформації й свободу слова в мас-медіа".

Виступаючи в Сенаті напередодні Дня свободи слова (3 травня) зі звітом про стан мас-медіа в Україні, Найтхорсе Кембел також закликав український парламент "активно впливати на уряд країни" з метою виконання зобов'язань дотримуватися фундаментальних свобод, узятих Україною, у якості підписанта Гельсінського Акта.

"Гарні новини з України прийдуть не від політтехнологів із президентської адміністрації, а прийдуть тоді, коли незалежні засоби масової інформації і журналісти зможуть виконувати свої обов'язки, будуть вільні від переслідування, залякування й страху", - відзначив у своєму звіті співголова ОБСЄ.

Коментуючи ситуацію зі свободою слова у світі, Найтхорсе Кембел відзначив, що "нещодавно було отримано кілька гнітючих повідомлень щодо засобів масової інформації в Україні". "Ці повідомлення заслуговують на увагу, особливо в контексті президентських виборів, що мають відбутися в Україні наступного року", - відзначив сенатор.

"Існуючі негативні тенденції і заборонні практики одночасно з визнанням свободи медіа в Україні є джерелом занепокоєння, особливо у зв'язку з заявами керівництва держави про Євроатлантичну інтеграцію", - говорить у виступі Кембел.

На думку співголови ОБСЄ, "невідповідність міжнародним стандартам з прав людини, включаючи рекомендації ОБСЄ на свободу самовираження, підривають цей процес". "Більш того, незалежні медіа, вільні від тиску уряду, є невід'ємним чинником у забезпеченні рівних правил гри в президентських виборах у 2004 році", - відзначив він.

Кембел також нагадав, що в звіті Держдепартаменту з Прав Людини в Україні свобода засобів масової інформації в 2002 році була охарактеризована в такий спосіб: "Влада впливає на новинні медіа, залякуючи журналістів, випускаючи письмові й усні інструкції про те як і які події потрібно висвітлювати, і тисне на них, змушуючи застосовувати самоцензуру. Проте великий діапазон думок був представлений у газетах, періодиці й Інтернет-виданнях".

Сенатор також нагадав, що дотепер в Україні не розкриті убивства опозиційних журналістів Георгія Гонгадзе й Ігоря Александрова. "Існують аудіозаписи, що містять розмови Кучми з іншими чиновниками, де обговорюється усунення Гонгадзе. Деякі з записів уже передані в Міністерство Юстиції США, як частина цілої серії записів розмов Кучми і його оточення, що свідчать про залучення в численні скандали", - повідомив Кембел.

У виступі також наводяться дані звіту Human Rights Watch, де сказано про детальні вказівки щодо висвітлення тих чи інших подій - темники, які "зруйнували свободу слова в Україні". "Редактори й журналісти зобов'язані виконувати інструкції темників через економічний і політичний тиск", - відзначив Найтхорсе Кембел.

Сенатор також приділив увагу парламентським слуханням по свободі слова, що відбулися в грудні. "Журналісти повідомили про цензуру у своїх ЗМІ, про темники, як інструменти переслідування й залякування", - відзначив він у звіті.

Як результат, 3 квітня 252 голосами народних депутатів були внесені зміни в Закон про ЗМІ, з чітким визначенням поняття "цензура". ОБСЄ "вітає цей крок", відзначив у звіті сенатор Кембел. "Однак, з огляду на владу президентської адміністрації, виконання закону залишається відкритим питанням у кращому випадку, особливо до виборів президента України 2004 року", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування