Викиду радіації на Чорнобилі не було - МінНС

Понеділок, 12 травня 2003, 13:48
Міністерство України з надзвичайних ситуацій спростовує інформацію про радіаційний інцидент, який ніби мав місце на Чорнобильській АЕС.

"На поточний час не зафіксовано жодних інцидентів або надзвичайних ситуацій на Чорнобильській АЕС і на об'єкті "Укриття".

Автоматизована система радіаційного контролю не фіксувала ніякого збільшення радіоактивного фону на всій території Чорнобильської зони відчуження і на проммайданчику самої станції", - повідомили у прес-службі МінНС.

Прес-служба зазначає, що тільки протягом останніх днів зону відчуження і зону безумовного (обов'язкового) відселення організовано відвідали на 3 тис. одиниць транспорту майже 15,5 тис. громадян, які раніше проживали і працювали на цій території. Для безпечного проведення днів пам'яті Чорнобильської трагедії силами підрозділів МінНС і МВС людям була надана необхідна допомога. З метою запобігання пожеж і нещасних випадків там чергували пожежні, дозиметричні і медичні підрозділи, для контролю за загальною ситуацією над всією територією патрулював вертоліт МінНС.

У зв'язку з тим, що останнім часом розповсюджуються чутки про радіаційний інцидент на ЧАЕС, Міністерство переконливо просить громадян користуватися для отримання інформації про рівень радіації і стан справ на Чорнобильській АЕС офіційними джерелами інформації. Зокрема, офіційним сайтом МінНС www.mns.gov.ua, сайтом Держдепартаменту - адміністрації зони відчуження www.ic-chernobyl.kiev.ua, цілодобовим телефоном-автовідповідачем про рівень забруднення зони відчуження- 8-293-5-28-05, телефоном інформаційної служби ЧАЕС - 8-293-4-34-24.

За інформацією прес-служби, радіаційна обстановка у Києві й області стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні грунту і вміст радіонуклідів у воді не перевищує доаварійних позначок. Середній радіаційний фон у Києві становить 0,013 мР/годину, у Київській області 0,009-0,017 мР/годину (норма - 0,05 мР/годину), у Чорнобилі - 0,038 мР/годину (контрольний рівень - 0,085 мР/годину).

Вміст радіонуклідів (цезія і стронцію) у водах басейну Дніпра вищий за водозабір Києва до 0,098 Бк/л, на ріці Прип'ять до 0,172 Бк/л (норма - 2 Бк/л).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування