МАРЧУК: УКРАЇНА НЕ ГОТОВА ДО НАТО

Понеділок, 12 травня 2003, 21:00
Секретар Радбезпеки Євгеній Марчук вважає, що поки рано говорити про подачу Україною заявки про вступ до НАТО.

У понеділок ввечері в прямому ефірі телеканалу ICTV Марчук нагадав, що Україна в травні 2002 на засіданні РНБО прийняла рішення, яке введено в дію указом президента, про євроатлантичну стратегію. Кінцевою метою цієї стратегії є вступ України в НАТО, відзначив він.

Марчук нагадав, що на цьому засіданні був схвалений план дій Україна-НАТО, а восени минулого року 19 країн-членів альянсу схвалили і затвердили план дій Україна-НАТО і Цільовий план на 2003 рік.

"Без внутрішнього політичного рішення (про вступ в альянс) і документа, прийнятого в Празі, (виконання Плану дій і Цільового плану) не може бути й мови про якусь заявку", - підкреслив секретар РНБО, пояснюючи політику української влади у зв'язку із критикою з боку екс-глави МЗС, депутата Бориса Тарасюка.

Для вступу в НАТО, вважає він, країна повинна пройти "досить непростий шлях внутрішньої консолідації". "Не тільки президентське або урядове повинне бути рішення, воно повинне бути підкріплене парламентським рішенням, і, найголовніше, воно повинне бути підтримане як мінімум половиною населення України", - сказав Марчук.

За його словами, НАТО "йдучи на розширення, найбільше, якщо так можна сказати, боїться непередбачуваного партнера".

"У НАТО рішення приймаються винятково консенсусом: один утримався - рішення не прийняте. А якщо значна частина населення не підтримує рішення про вступ до НАТО, якісь обставини склалися, або якийсь інцидент - і чергові вибори або якийсь референдум дає результат менше 50%, з таким членом НАТО бачить дуже багато проблем", - відзначив він.

Говорячи про консультації високого рівня у Вашингтоні 4-6 травня, Марчук відзначив, що, за словами генсека НАТО Джорджа Робертсона, із боку альянсу на них було "безпрецедентне представництво". У Вашингтон приїхали 12 міністрів оборони - країн-членів НАТО, усі 26 країн-членів альянсу були представлені на зустрічі, підкреслив секретар РНБО України.

За його словами, відбулася "дуже професійна розмова". "У принципі наша робота була оцінена позитивно з акцентом на ту величезну ще ділянку роботи, яку країні потрібно пройти - в оборонній реформі й питаннях сумісництва (оборонних структур зі структурами НАТО)", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи вплинув візит до Вашингтона на "вирівнювання відносин" України зі США, Марчук сказав: "Ми сподіваємося, що так".

"Ми вважаємо, що США дали нам сильний сигнал у відношенні можливості істотного поліпшення українсько-американських відносин, і ми повинні цей сигнал реалізувати", - підкреслив він.

Марчук також висловив переконання, що Україна має можливість і повинна брати участь у стабілізаційних силах в Іраку. "Хоча рішення буде прийматися консолідовано президентом, РНБО, парламентом, я особисто вважаю, що Україна повинна б зараз взяти участь у силах стабілізації (в Іраку)", - сказав він.

У той же час, відзначив Марчук, це рішення "складне - і політично, і процедурно".

"Україна переходить у ранг гравця, стає суб'єктом міжнародної політики, коли бере участь у складних міжнародних процесах за своїм власним рішенням, а не коли нас кудись запрошують, або нами хтось займається", - відзначив секретар РНБО.

На його думку, сидіти й чекати, коли тебе хто-небудь кудись запросить - це не сучасна позиція для країни. "Є шанс для активної позиції України, у тому числі щодо стабілізації в Іраку", - сказав Марчук.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Україна передумала вступати в НАТО?

вийшла

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...