Україна продовжує відстоювати свої права у суперечці з Росією

Вівторок, 13 травня 2003, 12:48
Збереження конфіденційності двосторонніх угод про доступ до ринків товарів і послуг із членами Світової організації торгівлі (СОТ) є загальноприйнятою практикою, від якої не має наміру відмовлятися й Україна.

Так прокоментував держсекретар Міністерства економіки і з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький можливості двох країн – України та Росії - синхронізувати процес вступу до СОТ.

Раніше віце-прем'єр Росії Віктор Христенко висловив думку, що уряд України порушує домовленості президентів Росії, України, Бєларусі і Казахстану і координації дій зі вступу до СОТ, уклавши, зокрема, низку угод із Європейським Союзом без консультацій із країнами "четвірки".

"Нам легше вести переговори і щось підписувати, передчасно не розголошуючи своїх позицій", - відзначається на веб-сайті міністерства з посиланням на П'ятницького.

Він повідомив, що секретаріат СОТ до завершення переговорів утримує всі проміжні протоколи в режимі конфіденційності, рекомендуючи робити це всім країнам, і найближчим часом перегляд правил доступу до баз даних усіх переговорів не передбачено.

Держсекретар підкреслює, що конфіденційність угод пов'язана також з необхідністю збереження інтересів тих країн, із якими вони підписані.

В якості прикладу він навів переговори України з ЄС, який одночасно веде переговори з Росією, Казахстаном і Білоруссю. За його словами, оголошення Україною в однобічному порядку результатів у певній мірі вплине і на їхню позицію і може зашкодити можливій зміні умов угоди України і ЄС з ініціативи Києва.

"Якщо ми до цього оголосимо результати переговорів, то наші закордонні партнери цілком резонно можуть відповісти: "Добродії, якщо зберігався режим конфіденційності, то це можна було б зробити, але якщо це стало предметом публічного розгляду і ви послабили нашу переговорну позицію, те чому ми повинні йти вам назустріч?" – зауважив Пятницький.

Він підкреслив, що всі угоди будуть зведені воєдино й отриманий усеосяжний протокол, що буде підставою для укладення остаточної угоди, тільки наприкінці процесу.

Україна веде двосторонні переговори про доступ на ринки товарів і послуг з 25 з 46 країн - членів робочої групи, сподіваючись вступити до СОТ до кінця 2004 року. Уже підписані 13 двосторонніх протоколів - з Мексикою, Уругваєм, Новою Зеландією, Канадою, Південною Кореєю, Словенією, Латвією, Грузією, Індією, Угорщиною, ЄС, Чехією й Словаччиною.

На завершальному етапі, за оцінками уряду, знаходяться переговори з Туреччиною, Кубою, Японією, Польщею, Норвегією. Переговори з Болгарією вже завершені. Окремі неузгоджені питання залишилися з Австралією, США, Швейцарією, Киргизстаном, Литвою й Молдовою.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...