Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жах у вантажному відсіку

Вівторок, 13 травня 2003, 15:43
Це кошмар для будь-якого авіапасажира: у літаку під час польоту відбувається розгерметизація, потік повітря підхоплює десятки чоловік, і вони через отвір, що утворився, летять униз - назустріч смерті. Люди, які вижили в авіакатастрофі у Конго, розповідають про несамовиті сцени всередині літака. Можливо, загинуло до 250 чоловік.

 
Іл-76, фото DPA
 
Досі залишається невідомим, чому трапилася біда і скільки чоловік стали її жертвами. У четвер увечері в українського літака Іл-76, що відлітав із конголезької столиці Кіншаси у місто Лубумбаші, відкрився багажний люк. Десятки пасажирів були вирвані з крісел у салоні і кинуті у темряву назустріч своїй трагічній долі. Журналістам у Кіншасі вдалося поговорити з тими, хто вижив. Вони розповідають про загальну паніку й страх смерті, які панували всередині літака.

Більшість пасажирів, які за дорученням конголезької армії повинні були бути доставлені на військову базу, впали у джунглі. Однак десяткам вдалося уникнути вільного падіння. "Ми чіплялися за все, за що тільки можна було вхопитися - за троси, сітки, багаж", - розповідали журналістам ті, хто вижив в авіакатастрофі. Коли люк розкрився, багато кого раптово зірвало зі своїх місць: "Там було багато жінок і дітей. Вони панічно кричали, на нас звідусіль сипалися пакунки й згортки".

Двоє поліцейських розповіли, що вантажна машина, яка перевозилася у літаку, врятувала життя декільком пасажирам. "Люди протягом двох годин трималися за неї, щоб не звалитися вниз". Серед них була вагітна жінка, яка вижила, але від пережитого шоку втратила дитину.

Для пасажирів боротьба за життя тривала цілу вічність. Нарешті пілотам, які відразу після розгерметизації лайнера повернули назад, вдалося посадити літак на аеродромі Кіншаси.

Вказівка на грубу недбалість

Досі залишається невідомим, скільки чоловік стали жертвами трагедії. Можливо, загинуло до 250 пасажирів. Один із тих, хто залишилися у живих, говорить, що на момент старту у салоні було приблизно 350 чоловік, але лише близько ста залишилися у літаку після того, як відкрився люк у хвостовій частині машини. Проте українське міністерство оборони, яке надало літак, спростовує всі повідомлення про людські жертви. Тим часом з'явилися дані про те, що провиною всьому - груба недбалість. Люк у хвостовій частині транспортного літака з самого початку не був закритий, як потрібно, повідомив у вихідні поліцейський Кабмба Кашала, який вижив в авіакатастрофі. Спроби закрити його у польоті були невдалими. Коли люк розкрився, цій людині вдалося міцно вхопитися за сходи.

Україна заперечує всі повідомлення про людські жертви

Спочатку не було жодних офіційних даних про число загиблих, оскільки список пасажирів, за даними одного урядового чиновника, був неповний. Потім два представники аеропорту сказали про 129 загиблих. За даними офіційного представника урядової прес-служби Кікая Бін Карубі, пошукові загони спочатку виявили сім трупів. Армійські вертольоти курсували над важкодоступним районом у пошуках жертв катастрофи.

Українське міністерство оборони заперечує всі дані про жертви й інформацію про розвиток подій на борту літака. "Ані люди, ані вантаж, ані літак не постраждали", - заявив прес-секретар Костянтин Хівренко. Вже через 40 секунд після старту пілот, виявивши, що у літаку падає тиск, розвернувся, говорив він. Проте, згідно з даними, що є на сьогоднішній день, машина повернула тільки після аварії, приблизно через 45 хвилин після зльоту.

Оригінал статті читайте тут: Horrorminuten im Frachtraum

Переклад InoPressa

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: