Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ хоче контролювати всі інтернет-сайти України

Вівторок, 13 травня 2003, 17:53
Громадська організація "Українська інтернет-спільнота" (УІС) просить президента Кучму "особисто втрутитися у ситуацію з доменним питанням і припинити непрозоре втручання українських спецслужб у реформу адміністрування українського суспільного ресурсу - інтернету-домену .ua".

Як говориться в листі організації, направленому президенту у вівторок, Служба безпеки України підготувала проект постанови Кабміну, в якому є намір передати функції адміністратора домену .ua підприємству "Український мережевий інформаційний центр", яке буде створене під керівництвом СБУ.

"Підпорядкування домену спецслужбам створює умови для порушення конституційних прав і свобод громадян", - вважає УІС.

Крім цього, організація зазначає, що текст вказаного проекту постанови містить "посилання на рекомендації Інтернет-корпорації з присвоєння імен і номерів (ICANN, США), які тлумачаться некоректно".

"Відповідно до рекомендацій ICANN, роль уряду - гарантувати, що географічний домен адмініструється в суспільних інтересах з урахуванням національного законодавства, а зовсім не в створенні під контролем спецслужб приватних підприємств з державною часткою", - говориться в листі.

УІС додає, що в рекомендаціях ICANN говориться про необхідність прозорості дій уряду, пов'язаних з процесами адміністрування домену.

Організація також звертає увагу на те, що прийняття цієї постанови вимагатиме значних грошових коштів і не дає жодної реальної віддачі, "значно погіршує імідж України на міжнародній арені і негативно впливає на довіру мільйонів українських користувачів Інтернету до президента і уряду України".

Інтернет-спільнота також інформує, що в кінці січня відповідно до вимог ICANN була створена відкрита Громадська наглядова рада з питань адміністрування домену .ua, в яку увійшли представники Інтернет-асоціації України, УІС і чинної адміністрації домену .ua.

"Всі питання, які могли б представляти інтерес для державних органів, відносяться до компетенції цієї ради, і до роботи в ній запрошені представники органів державної влади", - відзначає УІС.

УІС просить президента доручити відповідним органам чітко визначити інтереси держави в доменному питанні і направити до складу Громадської наглядової ради уповноваженого державного представника.

УІС є найбільшою в Україні громадською організацією, яка об'єднує українських користувачів інтернет. Організація була створена в минулому році.

Домен .ua був делегований міжнародною організацією IANA (пізніше перейменованої в ICANN) в 1992 році в інтересах усього українського інтернету-співтовариства.

Інтерфакс-Україна

Детальніше про задум СБУ читайте у статті сайту "Обком":

Хакеры невидимого фронта


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...