Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна повинна окремо від Росії влаштовувати свою долю у СОТ - експерт

Вівторок, 13 травня 2003, 17:54
Україні, Росії і Казахстану варто вступити в конкуренцію за вступ до Світової організації торговлі, вважає експерт фонду Карнегі Андерс Аслунд.

У Таїландській газеті Bangkok Post у статті Торгівля в колишньому Радянському Союзі(переклад Inosmi.ru)
він висловлює думку, що "доти, поки Росія, Україна і Казахстан не вступлять до СОТу, торговельна ситуація усередині СНД не покращиться".

"Якби вони припинили "співпрацювати" і почали конкурувати за право бути прийнятими до СОТ першими, усі три країни могли б стати членами цієї організації протягом року", переконаний Аслунд.

За даними експерта, потік товарів між цими країнами "скорочується навіть більше, ніж потрібно", і єдиний вихід із ситуації – введення вільної торгівлі.

Він звертає увагу, що підписана у 1994 році дванадцятьма членами Співдружності Незалежних Держав угода про зону вільної торгівлі, не працює. "Як тільки будь-якій з держав - членів СНД вдається налагодити експорт своїх товарів до іншої держави СНД, остання незабаром уводить квоти або заборонні митні тарифи, тим самим заважаючи економічному розвиткові".

Саме СОТ, заявляє Аслунд, дає ефективний механізм вирішення суперечок – "добре функціонуючий арбітражний суд і узгоджену систему покарань, які можна було б використовувати".

Аслунд шкодує, що замість того, щоб використовувати "випробувані і перевірені механізми", держави СНД "винаходять ще більш складні схеми, наприклад, Митний союз п'яти держав, який торік, коли його провал став очевидним, був перейменований у Євразійське економічне співтовариство".

"Останнім винаходом стала недавня декларація президентів Росії, Білорусії, Казахстану й України про початок переговорів з утворення "єдиного економічного простору". У цей розпливчастий термін закладені три ідеї: митний союз, координація вступу до СОТ і валютний союз. Жодна з цих ідей не принесе користі нікому з учасників", заявляє експерт фонду Карнегі.

"Митний союз СНД уже провалився і знову провалиться в майбутньому... Ніхто з учасників не зумів гармонізувати свої митні правила з кимось ще. Росія відмовляється всерйоз сприймати суверенітет інших держав - членів СНД і замість цього хоче лише нав'язати їм свою власну митну політику, на яку інші не погоджуються", вважає Аслунд.

За його словами, немає жодних підстав вважати, що "запропонована чотирма президентами незалежна наднаціональна комісія з торгівлі і тарифів для розробки загальної митної політики", виявиться краще колишньої.

"Просто у цих держав різні інтереси у зовнішній торгівлі. Країна, яка не виробляє який-небудь продукт, не зацікавлена у його виробництві, тоді як країни, що його виробляють, мають протекціоністські інтереси.

Наприклад, автомобільна й авіаційна промисловість Росії наполягають на високих імпортних тарифах, тоді як Казахстан не виробляє ані автомобілів, ані літаків. Високі тарифи Росії на імпорт автомобілів наклали б на казахів невиправдано високі споживчі податки", вважає Андерс Аслунд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування