Зміни до Конституції будуть готові вже наступного тижня?

Вівторок, 13 травня 2003, 18:55
Законопроект про внесення змін до Конституції України, розроблений парламентською робочою групою, може бути винесений на розгляд у сесійну залу Верховної Ради на наступному тижні, повідомив лідер Соцпартії, співголовуючий групи Олександр Мороз.

Після зустрічі з членами моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи в інтерв'ю журналістам у вівторок він повідомив, що тимчасова спеціальна конституційна комісія парламенту планує розглянути законопроект на засіданні у п'ятницю по пунктах, а потім загалом затвердити у вівторок, після чого його можна буде виносити у сесійну залу.

Мороз зазначив, що законопроект "не альтернатива президентському законопроекту, не якесь змагання у темпах". З його слів, якщо президент внесе свої пропозиції, то парламент також розгляне його на предмет направлення до Конституційного суду.

Відповідаючи на питання, чи можливе об'єднання законопроектів, розроблених робочою групою Верховною Радою і президентом, депутат заявив, що "не можна об'єднати те, що не об'єднується", однак у законопроекті народних депутатів враховані ряд пропозицій президента, зокрема, з процедури формування Кабінету міністрів.

Разом з тим, робоча група категорично відкидає пропозицію президента про двопалатний парламент, одночасне проведення всіх виборів і 5-річний термін повноважень парламенту, президента і органів місцевого самоврядування, а також про затвердження законів і внесення змін у Конституцію на референдумі.

Загалом законопроект народних депутатів передбачає 31 поправку, які торкаються 10 істотних змін у Конституції. Зокрема, у зв'язку з тим, що змінюється співвідношення повноважень між парламентом, президентом й урядом, основні зміни стосуються 85 і 86 статей Конституції.

Мороз нагадав, що президент України Леонід Кучма на зустрічі з членами моніторингового комітету завірив, що всі зміни будуть вноситися відповідно до норм конституції. Він також зазначив, що представники ПАРЄ пообіцяли "ретельно" відстежувати весь процес внесення змін у Конституцію.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Депутатські зміни у Конституцію готові. Справа за Кучмою

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування