Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун з'ясує, чому один Пінчук володіє 4 каналами, "Фактами" і "Мелодією"

Середа, 14 травня 2003, 12:30
Верховна Рада України підтримала у середу запит народного депутата Миколи Томенка до генерального прокурора про оприлюднення інформації про кримінальні справи, порушені стосовно ряду засобів масової інформації за публікацію матеріалів, направлених на незаконний вплив на президента України.

За запит проголосували 171 депутатів.

Як повідомлялося, Генпрокуратура проводить слідство по кримінальній справі №49-1120, порушеній "за фактами публікацій у засобах масової інформації, брошурах та інших виданнях матеріалів, направлених на незаконний вплив на президента України (Леоніда Кучму) із метою перешкоджанню виконання ним службових обов'язків". За дорученням Генпрокуратури в регіонах проводяться допити журналістів, вилучення окремих тиражів друкарських ЗМІ, відзначається у повідомленні.

Раніше Томенко просив генпрокурора надати інформацію про те, чи виконано прохання президента припинити всі кримінальні справи відносно ЗМІ, які публікували інформацію, що ганьбить його честь і гідність.

За неофіційною інформацією кримінальні справи порушені за фактами публікацій в, як мінімум, п'яти регіональних газетах, які передруковували статті київської журналістки Тетяни Коробової з опозиційної газети "Грані+".

Парламент також підтримав запит Томенка до голови антимонопольного комітету про перевірку інформації щодо порушення народним депутатом Віктором Пінчуком антимонопольного законодавства. Пінчук за інформацією ряду ЗМІ є засновником декількох телеканалів і газет. За цей запит проголосували 172 депутата.

У комітеті з питань свободи слова та інформації агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що запит стосується участі Пінчука в засновництві телекомпаній ICTV, "СТБ", "Новий канал", 11-й канал (Дніпропетровськ), радіокомпанії "Мелодія", газети "Факти і коментарі".

Томенко посилається на статтю 7 закону "Про телебачення й радіомовлення", згідно з якою фізична особа не може бути засновником (співзасновником) телерадіоорганізацій, які ведуть мовлення більш ніж на 2 каналах телебачення і 3 каналах радіо на території всієї країни, області, міста або іншого регіону.

Крім того, депутат зазначає, що згідно із законом "Про друкарські засоби масової інформації (пресу)", одна фізична або юридична особа не може виступати засновником (співзасновником) або контролювати більше 5% загальнодержавних або регіональних ЗМІ.

Запит буде направлений голові Антимонопольного комітету України Олексієві Костусєву і генеральному прокурору Святославу Піскуну.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування