Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Стрілки" у справі Тимошенко Генпрокуратура перевела на Верховний Суд

Середа, 14 травня 2003, 13:13
Генеральна прокуратура України внесла до Верховного Суду України касаційне подання на рішення Київського Апеляційного суду про закриття кримінальних справ, порушених проти народного депутата Юлії Тимошенко, її чоловіка Олександра Тимошенка і про закриття кримінальних справ і звільнення з-під варти колишніх співробітників корпорації "Єдині Енергетичні системи України".

Як повідомили у прес-службі Генпрокуратури, у поданні ставиться питання про скасування зазначеного рішення як такого, що суперечить вимогам чинного законодавства, грубо порушує конституційний принцип судочинства, а також положення Кримінально-процесуального кодексу України стосовно порядку ведення судового процесу.

Генпрокуратура вимагає припинити дію вироку до розгляду касаційного надання по суті.

У той же час сама Юлія Тимошенко заявляє, що Генеральна прокуратура України чинить тиск на Верховний суд країни з метою припинення дії рішення Апеляційного суду Київської області.

"Генпрокуратура почала здійснювати тиск на Верховний суд із тим, щоб припинити рішення (Апеляційного суду Києва) без касаційного розгляду", - сказала Тимошенко на екстрено скликаній прес-конференції у середу у Києві.

Відповідаючи на питання Тимошенко уточнила, що подача касаційного подання не припиняє рішення суду, таким чином, незважаючи на подачу касації, троє колишніх керівників "ЄЕСУ" Геннадій Тимошенко, Антоніна Балюра і Євген Шаго повинні бути звільнені з-під варти відповідно до рішення Апеляційного суду Києва.

Однак, стверджує Юлія Тимошенко, Генпрокуратура хоче, щоб Верховний суд ще до початку розгляду касаційної скарги припинив дію рішення Апеляційного суду, щоб не допустити їх звільнення.

У той же час лідер БЮТ сподівається на дотримання законності у цьому питанні. За її словами, найближчим часом депутати від фракції БЮТ відправляться до міста, де перебувають екс-керівники "ЄЕСУ", щоб добитися їх звільнення. Як відомо, Балюра перебуває у Лук'янівському слідчому ізоляторі у Києві, Тимошенко - у Чернігівському СІЗО, Шаго - у Житомирському.

Відповідаючи на уточнююче питання, Тимошенко пояснила, що Апеляційний суд Києва не розглядав справи по суті, а визнав незаконним сам факт порушення кримінальних справ. "Вже три суди винесли аналогічні рішення", - підкреслила вона.

Як повідомлялося, у вівторок Київський апеляційний суд ухвалив рішення закрити всі кримінальні справи, порушені Генпрокуратурою стосовно Юлії Тимошенко і Олександра Тимошенка, у тому числі порушені генпрокурором України Святославом Піскуном 2 серпня 2002 року. Крім того, суд постановив закрити всі кримінальні справи відносно чотирьох колишніх керівників корпорації ЄЕСУ і відмінити всім обвинуваченим у цих справах запобіжний засіб, зокрема, трьох екс-керівників - Геннадія Тимошенка, Антоніну Балюру, Євгена Шаго - звільнити з-під варти, а з Лідії Сокольченко й Олександра Тимошенка зняти підписку про невиїзд.

У середу Генпрокуратура внесла до Верховного суду касацію на рішення Київського Апеляційного суду, зажадавши також припинити дію вироку до розгляду касаційного подання по суті.

UNIAN, Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Піскун проти того, щоб закривали кримінальні справи Тимошенко

СВЕКРА ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО ВИПУСТЯТЬ З В'ЯЗНИЦІ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:51
БоксУсик посідає третє місце в оновленому рейтингу найкращих боксерів за версією The Ring
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина у Дніпрі
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
фотоУ Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
Усі новини...