Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма, Марчук, Тимошенко, Бакай, Волков, Пінчук, Азаров, Фельдман – свідки у справі Лазаренка

Середа, 14 травня 2003, 14:47
Кучма буде допитаний у справі Лазаренка. Так український гарант перейшов у розряд свідків американського процесу над своїм давнім і колись найзапеклішим ворогом.

Рішення про свідчення Кучми було прийняте на засіданні у суді в Сан-Франциско 9 травня. За п'ять днів про це написав київський кореспондент Financial Times

Британська газета також наводить і деякі інші прізвища зі списку у 30 осіб, яких будуть допитувати у Києві представники захисту й обвинувачення в американській справі Лазаренка. Це екс-прем'єри Марчук і Пустовойтенко, колишня керівниця ЄЕСУ Тимошенко.

За даними американських джерел "Української правди", у списку свідків є ще багато інших відомих, а інколи й колоритних персонажів. Олександр Волков і Ігор Бакай. Їх, за твердженням вітчизняної Генпрокуратури, Лазаренко хотів убити. Ось заразом і про це поговорять.

Є також екс-міністр економіки Василь Гурєєв, екс-міністр сільського господарства Юрій Карасик.

Ще раніше до переліку свідків, які мають пряме відношення до судової справи, прокуратура США зарахувала Віктора Пінчука, Миколу Азарова, Валерія Фальковича та Євгена Шага (екс-керівники корпорації "Єдині енергосистеми України"), Бориса Фельдмана (екс-керівник банку "Слов‘янський") та багатьох менш відомих людей.

Як підкреслив Дженкінс, щодо даних осіб видано розпорядження суду про обов‘язкову їх участь у допиті. А це означає, що не так вже й легко буде ухилитися від американського правосуддя, як це намагався нещодавно продемонструвати у пресі колишній керівник українського Кабміну Валерій Пустовойтенко.

Джерела УП твердять, що очолюватиме групу з семи представників прокуратури США сама Марта Борщ, яка із самого початку веде справу проти Лазаренка. Делегація прибуває до України 19 травня й пробуде у Києві не кілька днів, а три-чотири тижні. Часу вистачить на всіх – навіть тих, що у відрядженні чи на лікарняному.

Реакція в Україні на залучення Кучми як свідка у справі Лазаренка конкретно прогальмовує. У прес-службі Генпрокуратури про новину не чули й збираються все перевірити. Прес-секретар Кучми офіційно заявила, що не коментуватиме це. Чому – не пояснила.

Інший свідок – Юлія Тимошенко – новині явно не зраділа. Напередодні вона в чергове закрила всі справи, порушені проти неї українською прокуратурою, а сьогодні її знову пов’язують із Лазаренком – тепер прокуратура американська. Юлія Володимирівна пояснювала ситуацію досить дивно – крайньою виявилася Financial Times та інші газети, які… живуть на гранти США.

- Я не хочу коментувати плітки. "Файнешл Таймс" – це не офіційна судова інстанція. Багато років і закордонні, і наші ЗМІ займаються провокаціями на ці теми. Ніяких офіційних документів на цю тему я не бачила й вважаю, що починається чергова провокація перед президентськими виборами в Україні.

До мене ніхто не звертався, і якби мене запросили свідком… В цьому нічого поганого немає. Свідком завжди почесно виступати й давати відверту інформацію.

Але дивно, що ЗМІ якусь інформацію обговорюють, а у мене жодних офіційних запрошень немає.

- Ви раніше допитувалися у справі Лазаренка в Україні?

- Все, що пов'язано з будь-якими кримінальними справами чи речами кримінального ґатунку, суд поставив у цьому крапку.

- Ні, ідеться про американський процес…

- Мене абсолютно не цікавить, де там який американський процес іде. Мене цікавить, що суд в Україні визнав незаконними переслідування мене, мого чоловіка – що стосується справи Лазаренка.

- Які були відносини між ЄЕСУ і Лазаренком?

- Ніяких відносин, крім офіційних, не було. Це однозначно. І, як правило, цю тему знову й знову будують ті, хто працює на гранти Сполучених Штатів. Гранти дають своє, і люди намагаються підняти питання Лазаренка. Воно вже мертве, забудьте про це! Підіймайте питання Кучми, його оточення, людей, які дійсно зруйнували Україну, і припиніть коментувати те, що називається провокаціями.

- Чому це провокація? Це затверджений список…

- Ви його бачили, цей затверджений список? Я не бачила жодних офіційних документів, якщо ви їх бачили – повідомте мені. Газети для мене не є офіційне джерело.


Василь Гурєєв, який зараз теж є депутатом, каже, що вперше чує про свою майбутню участь у процесі "США проти Лазаренка":

- Ніхто до мене не звертався. Ніякої розмови не було, і мабуть, не буде – тому що, яке відношення я маю до цієї справи.

- Ви ж працювали тоді в уряді?

- Ну і що? Всі, хто працювали в той час в Україні, теж мають виступати свідками.

- Яку ви займали посаду при Лазаренку?

- Міністра економіки. А потім я був переведений на посаду міністра машинобудування і військово-промислового комплексу.

- І які вас відносини пов'язували з Павлом Івановичем?

- Нормальні, робочі. Які можуть бути відносини між міністром і прем'єр-міністром?

Я інформації не маю, проходжу я там по списках чи ні, і мені це якось…

- А листи-запрошення бути свідком до вас були?

- Ніяких не було.

- Якщо все-таки ви будете залучені в якості свідка, чи будете свідчити у цій справі?

- Я не знаю, які там питання можуть стосуватися мене. Це все одно, що вас допитати! Ну і що, що я працював в уряді. От ви працювали? Ви були кореспондентом у той час? От і ви повинні свідком бути.


А підготовка до судового процесу в Сан-Франциско триває. У середу, 14 травня, о 9:30 за місцевим часом Лазаренко разом із російським перекладачем, прокурорами й адвокатами знову постануть перед суддею Дженкінсом.

Тим часом на поверхні лежить висновок, який поки не збагнули новозалучені свідки у процесі проти Лазаренка. Чим більше вони опиратимуться своїй участі у процесі, тим легше буде довести, що справа проти Лазаренка політична. Що пришвидшуватиме день, коли Павло Іванович вийде на свободу. Чого, здається, не хоче абсолютно ніхто з українських політиків.

Читайте також:

У Київ їде американський прокурор, щоб допитати Кучму

Лазаренко виписує повістки до суду. На черзі Кучма?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...